Паяжините от спирките са индикатор за замърсяването в градовете

  • 09 май 2022 14:29

  • 1216
  • 0
Паяжините от спирките са индикатор за замърсяването в градовете
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени от университета "Карл фон Осиецки" в Олденбург, Германия, потвърждават предположението, че паяжините в града са индикатор за нивата на микропластмаса във въздуха, пише сп. "Science of the Total Environment", цитирано от БТА.

За целите на изследването специалистите са събрали паяжини от автобусни спирки в Олденбург. За да направят сравнение и да разширят обхвата на анализа, те са взели проби от спирки на изхода на градския център, в покрайнините и в жилищен район.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Учените след това са разтворили пробите, изчиствайки ги от протеините на паяжината, след което са ги филтрирали с помощта на стъклено влакно. Филтрирането е разкрило големи количества прозрачни текстилни влакна и черни частици от износени гуми.

С помощта на пиролиза-газова хроматография-масспектрометрия експертите са установили масата на частиците микропластма във всяка от пробите. Показанията са варирали от 11,4 микрограма до 107,9 микрограма на милиграм паяжина.

Основните източници на частици микропластма са били пътната маркировка, гумите и синтетичните тъкани. Фрагментите от износени гуми се се срещали по-често от останалите - до 80 процента в някои проби.

Мая Йорданова
1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини