Гроздан Караджов обяви кога ще са готови ключови пътни отсечки

  • 25 януари 2022 18:27

  • 3011
  • 4
Гроздан Караджов обяви кога ще са готови ключови пътни отсечки
© Кадър: БНТ

Няма как да се измести историческият въпрос между България и Р. Северна Македония. Тези ускорени разговори и работна програма следват линията на добросъседството и общите проекти между двете страни. Колкото по-добра свързаност има между днас – толкова по-добре ще бъде. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„България не е много свързана със съседите си. Приоритетно е изграждането на магистрала към Гюешево. Коридорът ще е много дълъг. Това е бившият Коридор номер 8, който след 2014 г. отпадна от програмите на ЕК. Сега такава Изток-Западна ос няма, ние трябва да отидем заедно в ЕС и да настояваме да бъде възстановено финансирането на коридор „Западни Балкани“, разясни той.

Николай Събев: Ще поискаме от ЕК жп линията София-Скопие да бъде включена в транспортния коридор "Западни Балкани"

„Засега Северна Македония ще разчита на националния си бюджет и на други механизми за строителството на пътя, а ние на Фонда за регионално развитие и програмите за транспортна свързаност“, допълни министър Караджов.

„По сегашните закони и срокове преминават поне 3 години преди да бъде направена първа копка. Много е трудно да не се нарушат правата на гражданит. Ще се опитаме да скъсим отчуждителните процедури. Отчуждаваме земята и продължаваме да строим“, обясни Караджов.

На въпрос блокирано ли е строителството на АМ „Хемус“, регионалният министър беше категоричен: „Не. Не е спирало строителството. Нито едно строителство на пътища не е било спирано дори за час“.

„Строителството на отсечката до Велико Търново ще бъде готова най-рано след 4 години“, каза той. Във връзка с тунела под Шипка, Караджов заяви: „Поискахме от изпълнителя на проекта да потвърди офертата си. В първите дни на февруари може да се подпише договор“.

„Амбицията на правителството е да ремонтира 3100 км пътища. Досега не са отделяни толкова много средства за капиталови ремонти на пътища. Състоянието на пътищата е толкова лошо, че отнема животи. В първите дни на февруари започват и първите ЗОП процедури. Различните сегменти на пътя ще бъдат разиграни на отделни процедури. Досега всичко е минавало, като текущ ремонт. С всички 28 региона на страната се започва“, обяви Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова.

Опасните пътни отсечки ще се ремонтират приоритетно, подчерта регионалният министър.

„На АМ „Струма“ се прави цялостен анализ на маркировката. Със знаци ще се ограничи движението на различните отсечки по нея. Там няма някаква генерална грешка, а има малки такива“, разясни той.

„Над 30% се спестява от енергията на хора, които са санирали жилищата си. Затова то не трябва то да спира. Ще има нови правила и нови конкурси. 1,3 млрд. лева са предвидени за саниране по Плана за възстановяване, но при по-строг контрол и ясни процедури“, каза още регионалният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3011 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Естествено

2022.01.25 | 19:10

1
България не се нуждае от магистрали " Европа" и " Хемус " . По добре да построим магистрала за македонците.
Естествено

2022.01.25 | 19:10

2
България не се нуждае от магистрали " Европа" и " Хемус " . По добре да построим магистрала за македонците.
Аз

2022.01.25 | 19:45

3
Оставка Подмяната Оставка назначените
Министъра съм

2022.02.01 | 14:36

4
За 100 км отсечка на Хемус до Търново му трябват 4 години, а той щял 5 моста и 6 тунела да строи. Значи с това темпо ще са нужни около 100-150 години. Честито на всички българи!

Добави коментар

Водещи новини