Подготвя се проект на нов Закон за ВиК, обяви Караджов

  • 04 февруари 2022 14:40

  • 794
  • 1
Подготвя се проект на нов Закон за ВиК, обяви Караджов
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Над 13,5 млрд. лева са нужни към момента, за да се постигне задължителното съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води в страната. България не разполага с тези средства и се очаква финансиране от еврофондовете. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова.

Министерството е сформирало междуведомствена работна група, която да подготви проект на нов Закон за ВиК, с който да се уреди политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура, каза министърът. Той изтъкна, че в концепцията на новия проектозакон се залага ВиК инфраструктурата да е публична собственост. В една административна област ВиК услугите да се предоставят само от един ВиК оператор. По този начин за първи път чрез закон ще се създаде законово задължение всички оператори да са в една консолидирана общност, заяви министърът.

В концепцията на проектозакона се предвижда също и намаляване на регулаторната тежест, ВиК услугите да се предоставят от публични предприятия, запазване на социалната поносимост на цената на ВиК услугите, но да се промени структурата на цените, каза министърът.

Липсата на консолидация на територията на дадена област лишава всички общини от областта от получаване на достъп до средствата от еврофондовете, напомни министърът. Той съобщи, че сега 22 от административните области вече са консолидирани и в тях се проектира и строи с финансиране от ЕС. Поради отказ от консолидация на 17 от общо 265 общини в шест административни области - Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград, ВиК услугите се предоставят от повече от един оператор и тези области нямат достъп до еврофинансиране. Седемнадесетте общини са: Кресна, Сандански, Сапарева баня, Берковица, Троян, Пещера, Ракитово, Велинград, Сърница, Брацигово, Батак, Исперих и Самуил, които не вземат решения за влизане в областните асоциации по ВиК, както и общините: Дупница, Петрич, Панагюрище, Стрелча, които, след взето подобно решение, впоследствие са гласували отказ, обясни министърът.

В отговор на друг депутатски въпрос министър Караджов потвърди, че тунелът под Шипка ще се строи. Той е на фаза сключване на договор, допълни той.

Караджов: Цялата АМ "Хемус" може да бъде завършена през 2027 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
794 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2022.02.04 | 15:46

1
САМО МУ ВИЖТЕ ФИЗИОНОМИЯТА И КОМЕНТАР МЕ Е НУЖЕН

Добави коментар

Водещи новини