Румен Петков: Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи

  • 20 януари 2022 14:25

  • 560
  • 2
Румен Петков: Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Високите цени на тока и газа поставят пред взрив образователната и социалната системи. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в в Плевен.

"Огромният ръст на цените на енергоносителите ще направи невъзможно функционирането на детските ясли и градини, училища и болници - един чувствителен социален сектор, поради неспособността да се вземат навреме адекватни мерки", посочи Петков.

Той представи данни за учебните заведения на територията на община Плевен. Най-драстичен според него е скокът в плащанията на професионалните гимназии - през ноември 2020 г. те са били 3260 лв., а през 2021 - 23 000 лв., декември 2020 г. са платени 7500 лв., а през 2021 г. - над 53 000 лв. При детските ясли и градини плащанията за ток и газ са скочили около три-четири пъти.

Кирил Петков с добри новини за цените на тока и газа

"Това са неща, които някак си се подминават, а това може да постави в невъзможност тези важни социални заведения да работят", подчерта Петков.

По думите му може да настъпи време, когато доставчиците на газ и на ток ще спрат да обслужват тези институции поради невъзможност те да си плащат. Доц. д-р Георги Кючуков от националното ръководство на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка, представи извадка за плащанията за ток на плевенската УМБАЛ "Д-р Георги Странски" и варненската болница "Света Ана". В двете лечебни заведения е отчетен ръст от три пъти в сметките за електричество за месеците октомври, ноември и декември 2021 г., сравнено с 2020 г.

Той коментира, че трябва болниците да бъдат включени в регулирания пазар на тока. От АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка посочиха и конкретно предложение как може да се преодолее тази криза - да бъде намален ДДС върху тока и газа на девет процента, както и да бъде ангажиран с един милиард лева Фондът за енергийна сигурност, за да се облекчат сметките на битовите потребители. Това предложение ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание чрез депутатите на АБВАБВАлтернатива за българско възраждане, широко известна със съкращението АБВ, е лявоцентристка.

Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в коментира и че проектобюджетът все още не е предоставен на парламентарните групи дори от мнозинството, а това спира подготовката на общинските бюджети и планирането на местните инвестиции.

Мая Йорданова
560 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
6666

2022.01.20 | 15:26

2
КАКВА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ,КАКВО ГОВОРИ ТОЯ КОМУНИСТ?
факти

2022.01.20 | 14:42

1
плевен браво румка още малко ще ги сваляме да дават по 300 лв на хората

Добави коментар

Водещи новини