Бившият шеф на БЕХ: Очаквам да има шоково поскъпване на цените на тока

  • 14 януари 2022 17:35

  • 2074
  • 5
Бившият шеф на БЕХ: Очаквам да има шоково поскъпване на цените на тока
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Очаквам да има шоково поскъпване на цените на тока. Мораториумът беше неочакван за мен. Търсен е бил ефект да се покаже на хората, че могат да бъдат обуздани цените. Досега обаче не сме видели някакъв модел. Този мораториум рано или късно ще падне. Това заяви бившият шеф на БЕХ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му трябва да се намери модел за намаляване на цените на електроенергията.

„Цената на тока има различни компоненти. Бюджетът в момента отчита високи постъпления, те трябва да влязат в компенсация на потребителите и бизнеса. Хората сега не усещат високите цени, заради глупавия мораториум. Новата власт няма никакви действия за решеване на проблемите в енергетиката, има само анализиране“, смята той.

Компенсации за природен газ към битови потребители ще има и за декември

„Мораториумът блокира дейността на КЕВР. Той по закон трябва да е с продължителност от шест месеца. Сега нямам да има как да се регулира цената от 1 юни“, прогнозира Николов.

Той обясни още, че Европа е зависима от цената на газа. Потреблението на газ се завиши в Азия. Европа няма механизми, с които да защити потребителите си, стана ясно от думите му.

„България трябва да защити бизнеса и потребителите си, защото сме най-бедните в Европа. Има начин да се замразят цените, но трябва да се прави внимателно. Бюджетът е добър вариант за наливане на пари в електроенергийната сигурност на страната“, изтъкна бившият шеф на БЕХ.

Бившият шеф на БЕХ коментира и проверката от днес в Булгаргаз, като каза, че това са нормални неща за енергийните дружества. Те се проверяват за нарушения и престъпления редовно, защото много политици ги нападат открито с обвинения.

Мая Йорданова
2074 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
а аз очаквам

2022.01.15 | 10:43

5
нови избори ...
бкп в белене

2022.01.14 | 20:20

4
а камъните ще са истински, другарю

2022.01.14 | 18:58

3
ЗЯПНАЛ КАТО РИБА НА СУХО ТОЯ ПРОСТИЯ!
bibi

2022.01.14 | 18:50

2
анааа

2022.01.14 | 18:15

1
Ако махнем фундаменталната причина - затварянето на ядрената ни енергетика и разпродаването на останалите енергийни предприятия на червени мафиоти и депесари, другата причина, заради която цените скочиха беше точно щото КЕВР не си върши работата като хората от години. Каквото и да е ще е по-добре от тия ялови послушковци на енергепийната мафия, на която тоз капут е очевидно слуга.

Добави коментар

Водещи новини