Добрев: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек

  • 14 януари 2022 08:28

  • 671
  • 7
Добрев: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек
© Булфото (архив)

"Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание". Това заяви пред БНТ Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБ. 

Според него е голям шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като е доказал, че е независим орган и е създал спокойствие в последните 7-8 години в сектор енергетика. Добрев подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6-7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а от правителството.

Определят правилата за избор на председател и членове на КЕВР

"Тази криза на цените в цяла Европа беше посрещната с компенсаторни механизми, такива каквито в България няма. Тоест, регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави", добави Добрев.

Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен, той не иска, обясни депутатът от ГЕРБ.

Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите, коментира от Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Според него, в периода на мораториума върху цената на тока - от 1 януари до 1 април, ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпределителните предприятия, тоест те ще харчат повече пари.

Болници на ръба заради цената на тока и намалените бюджети

За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите", обясни Добрев.

Той заяви, че за декември нито една фирма и нито един потребител не е получил и един лев компенсация.

"Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората", каза още Добрев.

Радина Лазарова
671 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Mitaka

2022.01.14 | 13:43

7
КАКТО КАЗА ПЕТКОВ, СЛЕДВАЩИЯ, ЩЕ Е ТЕХЕН ЧОВЕК И ЩЕ ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА.
Боко

2022.01.14 | 10:02

6
Моля служете мой човек може и Добрев той е почери честен Боко гарантирам
Боко

2022.01.14 | 10:02

5
Моля служете мой човек може и Добрев той е почери честен Боко гарантирам
цска

2022.01.14 | 08:43

1
то в тази държава останаха ли такива хора.Повечето са американски и евро подлоги и си гледат интересите
Еми...

2022.01.14 | 09:42

4
Вас припоците ли да гледаме?

2022.01.14 | 09:41

3
Точно, затова ни един депесар, бесепар, герберас, дебъ-умнокрасив костокок, славуцоид, копейкин или кирчококорец не трябва да влиза. Опс, останахме без кандидати :)

2022.01.14 | 08:53

2
ДОКАЗАНО ЧЕСТЕН ЧОВЕК?ЗНАЧИ НЯМА ДА БЪДЕШ ТИ!

Добави коментар

Водещи новини