Народното събрание обсъжда на второ четене намаляване на състава на КЕВР

  • 27 януари 2022 08:06

  • 398
  • 2
Народното събрание обсъжда на второ четене намаляване на състава на КЕВР
© Булфото

Народното събрание ще обсъди окончателните промени в закона за енергетиката, с които се предвижда членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от девет на пет.

Депутатите ще обсъдят на второ четене редуциране на състава на регулатора с две квоти в състав „Енергетика“ и за премахване на членовете с юридически и икономически стаж.

Основните мотиви за промените, внесени от управляващата коалиция, са оптимизиране на числения състав на КЕВР като независим орган, както и да бъдат реализирани значителни финансови икономии.

Оставка на народен представител разпали дебати в НС за декларации с невярно съдържание

Между двете четения на промените в закона за енергетиката ГЕРБ и ДПС внесоха свои законопроекти. И двете политически сили предлагат да отпадне предложеното от управляващите за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

ГЕРБ предлагат още да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР, като се предостави  възможност не само на народните представители, но и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
398 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Котарак

2022.01.27 | 09:12

2
Ура, ура!!! От 1-ви Април токът ще стане 3 стотинки.

2022.01.27 | 08:44

1
Гроб умря, да не се напъват простите тикви....

Добави коментар

Водещи новини