Болници на ръба заради цената на тока и намалените бюджети

  • 14 януари 2022 08:02

  • 732
  • 1
Болници на ръба заради цената на тока и намалените бюджети
© Кадър NOVA

След публичното обявяване на проблема от всички болници беше изкарана информация от НЗОК, че няма да има проблем с бюджетите. Трябва да погледнем кому е нужно да се създава такова напрежение? От страна на лечебните заведения мога да кажа, че когато нещата се поставят в полезрението на това дали се осигурява достатъчно грижа за пациентите, не е нормално фиксираното финансиране да бъде поставено под въпрос. Търсят се решения, а ние имаме друг акцент. Това заяви адв. Свилена Димитрова в студиото на сутрешния блок на NOVA.

По думите ѝ са зададени въпроси към СЗОК, а след това НЗОК е успокоил, че няма да има проблем с финансите: “Не е добър знак от институциите да се слага допълнително напрежение. През медиите се постигна този резултат”.

Тя припомни, че цената на болничните услуги е фиксирана, а в същото време се вдигат цените на газа и тока: “Решение няма вече втори месец. Вече 2/3 от бюджета отива за разход на тока”.

Димитрова беше категорична, че има доста лечебни заведения в плачевно финансово състояние.

Адв. Свилена Димитрова: Има болници с 60% орязани лимити в пика на пандемията

“Всяка пътека е обезпечена с необходимите лекарства за лечение на пациента”, успокои пациентите тя.

“Всички болници бяха принудени да имат разкрити ковид легла за втората и третата вълна. Очаквам това да се случи и сега, защото се намираме в изключителен ръст”, допълни още.

По-страшното нещо при дейността на болниците според нея е спирането на плановия прием: “Надявам се това да не трае дълго”

Последвайте канала на

Теодора Александрова
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Джони

2022.01.14 | 10:47

1
Вместо да се купуват отровите,тия пари могат да се разделят.Така ще има за всички.Ама и вия не знаете какво искате.Хем ваксини да си прибирате пари,хем пари искате.

Добави коментар

Водещи новини