Вигенин: Кирил Петков няма да отиде в Скопие, за да търси сделка или да предаде българската позиция

  • 11 януари 2022 18:54

  • 4164
  • 10
Вигенин: Кирил Петков няма да отиде в Скопие, за да търси сделка или да предаде българската позиция
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Няколко неща са важни от вчера след проведения КСНС. Първото е, че препотвърдихме единната българска позиция, която е изискване към македонската страна по силата на Договора от 2017 г. Това коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на парламента и депутат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност за европейската интеграция на РС Македония.

,,Вторият важен момент е, че не поставяме нови условия пред македонската страна, а акцентираме върху спазването на правата на македонските българи в Северна Македония. Друг важен елемент, който дава подкрепа и сила на премиера Кирил Петков, е, че не бива решението по този въпрос да бъде обвързвано със срокове'', допълни Вигенин.

Петър Стоянов: Знаем какво искаме от С. Македония, но не знаем какво искаме от себе си

,,Съветът продължи дълго, защото в една такава позиция трябва да си кажем всичко важно. Всеки един от нас имаше възможността да изложи своите позиции и тревоги, но няма нужда да преразказваме всичко от тези близо шест часа. Аз лично се чувствам удовлетворен от единната българска позиция'', обясни още той.

И преди сме подчертавали, че няма как всички исторически въпроси да бъдат решени преди началото на преговорите. Ние не можем да се откажем от историческата си истина, не може България да се откаже от историята си. Така че няма как да има елемент на бързане в този процес, РС Македония може да съкрати тези срокове неимоверно, ако има желанието да изпълни тези ангажименти, които искаме от тях, сподели още депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

,,За нас всичко е важно, темата с правата на човека е по-разбираема, но ние не се отказваме от историческите въпроси. За разлика от РС Македония, ние стъпваме върху фактите, артефактите и историческата истина и смятаме да продължим да го обясняваме нашите партньори'', уточни той.

На въпрос защо българският премиер ще ходи в Скопие, а не обратното, Вигенин посочи, че Кирил Петков отива в Северна Македония, за да покаже, че България има желанието да реши въпросите между двете страни и че е конструктивна.

Посещението на Кирил Петков в Скопие се отлага

Министър-председателят Кирил Петков не отива в Скопие, за да търси сделка или да предадем българската позиция, а обратното – отива с тази позиция, която препотвърдихме вчера и която не променя българските изисквания, отбеляза Вигенин.

По темата извън Северна Македония той обясни и защо не е карантиниран, при положение че е бил контактен с председателя на парламента Никола Минчев.

Вигенин: Звъннаха ми от РЗИ, няма да ме карантинират

По думите му от РЗИ-София са го информирали, че няма да го поставят под карантина, тъй като е преболедувал COVID-19 в рамките на три месеца преди заседанието и не попада в обхвата на заповедта на здравния министър.

Относно предвидения за утре протест, организиран от "Възраждане" пред Народното събрание, Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, изрази мнение, че "всеки протест има своето основание".

Не смятам обаче, че са добър тон заплахите, които бяха отправени от лидера на "Възраждане", че едва ли не хората ще нахлуят в парламента. Надявам се протестът да бъде мирен, иначе посланието им няма да бъде чуто, завърши той.

Владимир Василев
4164 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Гост

2022.01.11 | 21:00

10
Зализан педи грипал комуунист долен лицемер

2022.01.11 | 20:57

9
..неее , няма, той просто ще отиде да им покаже как се усмихват в канада

2022.01.11 | 20:51

8
Въй, гений.

2022.01.11 | 20:48

7
този не знае изобщо на кой свят се намира

2022.01.11 | 20:48

6
този заеква и сам не знае какво говори

2022.01.11 | 20:47

5
самото ходете е предателство, няма значение какво ще говори там този палячо
ВАГИНин

2022.01.11 | 20:28

4
Киро -олезаната п.утка отива в Скопие да му го набутат в устата рязаните шиптари.

2022.01.11 | 20:24

3
По телевизията го гледаме тука го четем по радиото ни го натрапват...! Тъпа държава сме!
Анонимен

2022.01.11 | 20:05

2
Но Киро "Хаоса " не можа да разбере каква е пазицията, какво е препотвърдено, какво трябва да се прави, какво не трябва да се прави.
Те

2022.01.11 | 19:50

1
По ТВ го гледаме по електроните медии ни го натрапват , абе отврат! По време на социализма не ги натрапваха толкова!

Добави коментар

Водещи новини