Петър Стоянов: Знаем какво искаме от С. Македония, но не знаем какво искаме от себе си

  • 11 януари 2022 17:48

  • 7878
  • 7
Петър Стоянов: Знаем какво искаме от С. Македония, но не знаем какво искаме от себе си
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Това, което направи силно впечатление от вчера, е единната позиция на всички парламентарно представени политически партии по темата със Северна Македония. Но не сме свършили своята работа, нашата работа тепърва предстои. Това заяви бившият президент Петър Стоянов (1997-2002 г.) в предаването "Лице в лице" по bTV по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност относно европейската интеграция на РС Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

,,Нашият национален интерес не е едновекторен. Нашият национален интерес е да защитим македонските граждани с българско самосъзнание, наш национален интерес е да кажем, че Северна Македония е политическо понятие, а не географска област, наш интерес е и това Македония да стане член на ЕС'', обясни Стоянов.

Президентът след заседанието на КСНС: Р. Северна Македония не направи необходимото

Според него не е коректно да се твърди, че ЕС ни натиска за Македония, а истината е, че по-скоро ЕС не ни разбира.

След този Съвет разбрахме какви са нашите искания към Македония. Но някак не разбрахме какво ние трябва да правим оттук-нататък, каква трябва да бъде нашата политика. Ние знаем какво искаме от Северна Македония, но не знаем какво искаме от себе си, допълни бившият президент.

По думите му след '89 г. "ние никога не формирахме единна национална позиция по отношение на Македония".

,,Ние не предаваме историята си, но трябва да сме наясно, че гражданите на Северна Македония бяха облъчвани в продължение на 75 години по всякакъв начин. За да не предаваме историята си, трябва да постигнем климат на разбирателство. Ние трябва да говорим открито и да излезем от нашия национален комплекс, защото от историята изпитват гордост тези общества, които нямат поводи за гордост в настоящето'', смята Петър Стоянов.

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес

В заключение Стоянов счита, че българското правителство е постъпило правилно, като се отказало от срокове за постигане на разбирателство със Скопие.

Нито един опитен политик не се ангажира със срок, затова е добре, че се промени тази позиция да не работим със срокове. Още помним злополучните 800 дни от едно друго управление, завърши Петър Стоянов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
7878 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
gogo

2022.01.15 | 06:20

7
DOSTA RAZUMEN 4OVEK E STOIANOV.

2022.01.11 | 19:10

2
Безполезен Пешо ! Спукан балон ! Вятър го вее като лайнян вестник по нивите !

2022.01.14 | 22:13

6
ахахаахахахахахахахахахаахах

2022.01.14 | 22:12

5
американски агент , боклук , този още ли съществува

2022.01.11 | 19:29

3
Срещу вятъра съм няма значение колко е силен, и си тежа на мястото, запиши си го!

2022.01.11 | 20:09

4
Тежиш колкото лайняния вестник !
Мето

2022.01.11 | 18:21

1
Господин президент, когато Ви предлагаха да се включите в противопоставянето на тази продажна клика, Вие отказахте. Сега коментирате. Менторите на тези хора прекрасно знаят какво искат да направят марионетките им. Оставате си само с коментарите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини