Депутатите удължиха срока на намаленото ДДС за някои сектори

  • 23 декември 2021 11:15

  • 983
  • 3
© Булфото (архив)

Народното събрание прие на първо и на второ четене в едно пленарно заседание удължаването на срока на диференцираната ДДС ставка от девет на сто до 31 декември 2022 г.

Мярката, заложена в измененията на Закона за ДДС, бе въведена като компенсация на най-засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерския и ресторантьорския бизнес, и изтича на 31 декември 2021 г.
 

Депутатите от комисията по бюджет и финанси се събраха за заседание на комисията

Вчера на заседание на комисията по бюджет и финанси депутатите се обединиха около предложения законопроект за промени в Закона за ДДС, с вносител Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ и предложената към него редакционна поправка на ГЕРБ-СДС срокът да бъде удължен до 31 декември 2022 г.

Мярката за девет на сто ДДС обхваща ресторантьорски и кетъринг услуги, доставка на приготвена или неприготвена храна, включително доставката на храна за вкъщи. Извън обхвата на мярката е доставката на спиртни напитки. Диференцираната ставка важи и за бебешките храни, бебешките пелени и хигиенните материали. Марката важи и за туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Вчера на заседанието на бюджетна комисия министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г.

В хода на дискусията в пленарна зала Кирил Ананиев /ГЕРБ-СДС/ припомни, че диференцираната ДДС ставка е била въведена от правителството на Бойко Борисов и благодарение на нея са съхранени хиляди работни места. Ананиев отчете, че вчера в хода на заседанието на бюджетната комисия, е постигнат консенсус, така че да се гарантира спокойствието на бизнеса.

Любомир Каримански /ИТН/ посочи, че с приемането на законопроекта ще бъде дадено спокойствие на бизнеса. Не включваме нов обхват в закона, а правим удължаване на сроковете, обясни той.

Цончо Ганев /"Възраждане"/ отбеляза, че ще подкрепят изменението, но ще внесат предложение диференцираната ДДС ставка да важи и за стоките от малката потребителска кошница и лекарствата. Костадин Костадинов, председател на парламентарната група "Възраждане" уточни, че ще предложат нула процента ДДС ставка за лекарствата, книгите и стоките от малката потребителска кошница.

ПГ ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложенията на "Възраждане", каза Тома Биков /ГЕРБ-СДС/. Той настоя да бъдат добавени и аудиокнигите в обхвата на законопроекта, тъй като в момента те са третирали като аудионосители, а не като аудиокниги.

Ива Митева /ИТН/ уточни, че дебатът днес е само за удължаване на срока, а не за това кои стоки и услуги да бъдат с диференцирана ставка.

Йордан Цонев /ДПС/ посочи, че парламентарната група ще подкрепи предложенията. Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения, които дадохме на бизнеса. Нито имаме времето, нито възможността да разширяваме обхвата или да правим редизайн на мярката, каза Цонев.

Атанас Славов от /"Демократична България"/ заяви, че ще подкрепят удължаването на срока, защото това е отговорното политическо решение.

Удължаването на срока на диференцираната ДДС ставка бе гласувано единодушно с 214 гласа "за".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
983 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Пхахахаха

2021.12.23 | 11:22

1
Кирчо и Кокорчо - слуги на същите господари, на които служеше и Тиквата :)
nn

2021.12.23 | 11:29

2
vie ste po prestapni ot grob bre vmesto da namalite dds na lekarstvata i hranite na horata namaliavate na tezi koito peceliat pari
tt

2021.12.23 | 13:41

3
bravo na novite prestapnici vmestio da svaliat dds na lekarstvata gorivata tokat i hranata na horata namaliha na restorantiorite tce peceliat hiliadi na mesec.

Добави коментар

Водещи новини