МФ е против намаляването на ДДС за основни храни

  • 16 февруари 2022 20:57

  • 2587
  • 6
МФ е против намаляването на ДДС за основни храни
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, тъй като загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани. 

В малката потребителска кошница са вписани определен тип продукти, което ще създаде проблем, тъй като намалената ставка за хляб "Добруджа" ще породи въпрос - например - защо не за останалите видове хляб. Подобна е ситуацията с рибата, като в малката кошница фигурира само замразена, а диференцираната ставка ще е стимул и за измами, тъй като всички видове риба в магазина в един момент ще се продават с етикет "Замразена" - дават пример експертите от финансовото министерство, съобщава БНР.

ИТН предложи 9% ДДС за плодове и зеленчуци

Те са пресметнали също, че ако се намали ДДС за всички хранителни продукти, а не само тези от малката кошница, загубата за бюджета ще е 1 милиард и 200 хиляди лева, което е трудно за компенсация с други приходи. Освен това всяко намаляване на ДДС за определени стоки води до административна тежест и данъчни измами, а и кризисното намаляване на ДДС за ресторантите не доведе до намаляване на крайните цени за потребителите, аргументират се от Министерството на финансите.

В хода на дискусията стана ясно, че Министерството няма да подкрепи и внесения от ИТН законопроект за намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците с мотив, че няма доказателство, че това са социално значими стоки.

Мая Йорданова
2587 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Еми...

2022.02.17 | 05:59

6
2 милиарда на неколко едри бизнесмена, които реват, че токът им е скъп? Няма проблем. 0.9 милиарда за 6 милиона обикновени българи - в никакъв случай!
Итн

2022.02.17 | 05:28

5
Смешници,пълен провал сте,та това е най нужно в момента,най много разходи отиват именно за храна!!

2022.02.17 | 01:41

4
В хода на дискусията стана ясно, че Министерството няма да подкрепи и внесения от ИТН законопроект за намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците с мотив, че няма доказателство, че това са социално значими стоки.…… Боже Господи каква НАГЛОСТ и безскруполност

2022.02.16 | 22:16

2
правилно

2022.02.17 | 01:40

3
Кое е правилно бе изрод ? В най бедната държава на планетата да плащаме най скъпото ДДС за всичко докато БАРОДА мизерства и агонизира и е в демографска катастрофа ?? Това ли е правилно ? Боклук

2022.02.16 | 22:10

1
Какъв е извода? Не цените са високи - кошницата ви е голяма. Намалете я. И без това по-голямата по-трудно се носи. И не яжте толкова много! Трупате излишни килограми! Вредно е за здравето.

Добави коментар

Водещи новини