Преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

  • 27 ноември 2021 10:30

  • 3032
  • 4
© ПП

Преговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление са пред своя финал. 

Днес „Продължаваме Промяната”, „Има такъв народ”, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и „Демократична България” разговаряха по сектор „Финанси”. 

Нашата входна позиция е, че не трябва да се вдигат данъците, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев в началото на преговорите. Василев предложи мерките на партиите да бъдат разделени на "Фискална политика" и "Контрол".

Първи конфликт между потенциалните партньори в бъдещото правителство

До този момент бяха обсъдени 16 секторни политики, за да се формира управленската програма на бъдещото коалиционно правителство.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, определи разговорите дотук като конструктивни и оперативни.

Промени в месечните ДДС декларации и подаване на сигнали от банките при преводи в чужбина от над 1 млн. лв., предлагат от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", стана известно по време на днешните преговори. Василев отчете, че по някои теми има разнопосочни позиции, но изрази надежда, че те ще се уточнят и съгласуват в предстоящата дискусия.

Той посочи няколко мерки за контрол в сектора на финансите. Първата е ежемесечните декларации за ДДС да бъдат променени, така че да се подава информация за касови наличности и за това дали фактурата е била платена, отчасти платена или неплатена. Това, по думите му, ще позволи на НАП по-бързо да регистрира евентуални нарушения.

Асен Василев: Ще се работи за въвеждане на личната електронна идентификация в личната карта

Друга мярка е банките да сигнализират на НАП при тегления от над 10 хил. лв. в брой и да подават информация за преводи в чужбина от над 1 млн. лв. Василев представи също така идеята разпределението на дивиденти и изплащането им да става само по банков път, а не през каса. Той добави още, че е важно да има списък с нередовните изпълнители на обществени поръчки и той да има задължителен характер, който се забранява участието им.

По думите му, трябва да се криминализира или да се налагат големи глоби при плащане на пари "в плик", над основната заплата. Асен Василев обясни, че това е документна измама, като идеята е да бъде санкциониран не само работодателят, а и счетоводителят.

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група „Финанси“ от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“. 

Намаляване на ДДС за храни и лекарства на 9 процента, както и минимална заплата 700 лв. предложи "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България" при преговорите .

Румен Гечев представи част от приоритетите и мерките на коалицията, като посочи, че ролята на държавата трябва да се засили балансирано и много внимателно, като отбеляза, че България е от страните в ЕС, отделяща най-малко средства от БВП за решаване на икономически и социални проблеми.

Гечев отбеляза, че трябва да се работи за по-голяма самостоятелност на пенсионната система.

От "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно облагане и 6 500 лева за второ и трето дете. По отношение на бюджетните разходи левицата е "за" поддържане на дял на бюджета в БВП - приходи и разходи минус съответния дефицит. "Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие", обясни Гечев.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "финанси". Сред тях са повишаване събираемостта на приходите, но не и увеличаване на данъците в държавата. От коалицията искат и нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, както и сигуряване на безплатни детски градини и ясли. Друго тяхно предложение е, с оглед демографската криза, да се даде еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете на родител при условие, че един от двамата се е осигурявал не по-малко от 24 месеца назад. Според тях мярката ще обхване около 9000 родители.

Георги Ганев: Има консенсус държавата по-малко да пречи на бизнеса

"Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" представиха своите цели и мерки по линия на фискалната политика в преговорите с другите политически формации - "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България", "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Един от техните представители в разговорите, Любомир Каримански отбеляза, че е от изключителна важност при изготвяне на фискалната програма да има ясно дефинирани приоритети на правителството, тъй като без тях трудно може да се направят каквито и да било изчисления и сметки.

По думите му трябва да се цели осигуряване на фискална устойчивост и повишаване ефективността на правителството при управление на националния и секторния растеж.

Каримански представи идеята на партията да се направи план за капиталова подкрепа на българския бизнес с цел възстановяване от пандемията чрез грантови схеми, финансови инструменти и други. Също така предложи разпоредителите на бюджетни средства да измерват ефекта от своите дейности, като се акцентира върху резултатите от тях.

От ИТН настояха и за спазване принципа на програмно бюджетиране и възможност за прекратяване на програми, които не постигат заложените цели. Те акцентираха и на нуждата от фискална дисциплина. Отбелязаха още и нуждата правителството да има конкретен ангажимент за връщането у нас на българите в чужбина. Както и да се въведе проследяване цените на приоритените стоки и услуги след въвеждане на еврото.

Деляна Пешева, друг представител на партията в преговорите, посочи, че бюджетът трябва да бъде по-балансиран, като се подобри контролът в разходната и приходната част. Както и дефицитът в бюджета за 2022 г. да не бъде повече от 3.5 процента. Тя призова още за автоматизация и стандартизация на процесите в публичната администрация.

От ИТН се застъпиха още за контрол и мониторинг на обществените поръчки, преразглеждане на концесионните договори. Друг техен акцент беше въвеждане на финансова децентрализация. Партията настоява още за стимули за работещите родители, да се се редуцира ДДС ставката за храни от малката потребителска кошница, а също и да се преразгледат възможностите за данъчни облекчения при дарения.

За одит на несъстоятелността на КТБ призоваха от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" на преговорите.

Георги Ганев от коалицията посочи, че много от предложенията на ДБ съвпадат с тези на останалите участници в дискусията. Той посочи, че бюджетният дефицит трябва да се приближава към рамките на фискалните правила, както и да се направят промени при необлагаемия минимум на гражданите, но това да се реши от парламента.
От ДБ призоваха еврозоната да е основен приоритет, както и да се предприемат конкретни мерки за провеждане на информационна кампания на цялото население за ефекта от приемането на еврото. Те настояха и за приемане на бюджет 2022 г. в разумен срок.

Адвокат Венцислав Бенов от ДБ посочи, че трябва да се направи пълен одит на ББР за последните пет години. Също така отбеляза нуждата от преодоляване на забавянията по плащанията на помощи, свързани с пандемията. Той акцентира и на идеята да се удължи разсрочването на кредитите с още шест месеца и да се премахне данък "уикенд" .

Експертът Мартин Димитров предложи да се създадат качествени и количествени индикатори за мерене на успехите на политиките и мерките и да се насърчи децентрализацията, за да имат повече средства общините и да привличат инвеститори.

От ДБ призоваха за излизане на определени държавни компании на фондовата борса, както и за стимулиране на небанковото финансиране.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3032 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.11.29 | 19:37

4
„Има човек от обкръжението на Корнелия Нинова, който е взел над 150 млн. лева от обществени поръчки на Борисов. Знам за хора, които са част от Изпълнителното бюро на БСП, които имат повече снимки с Борисов, отколкото с Нинова”, заяви Кирил Добрев в предаването Говори сега по БНТ. Добрев отказа да назове човека, когото има предвид. Вариантите са поне 4, разказват източници от Позитано 20. Добрев не коментира това. Спомена единствено, че става въпрос за член на Изпълнителното бюро на БСП. Изтъкна, че първо иска да изчисти този въпрос вътре в партията, а после щял да представи информацията публично. Затова очаква лична среща с Корнелия Нинова.
net

2021.11.27 | 11:00

3
vapros e na malko vreme pregovorite da sprat blagodarenie na seliakat slavco i osranata ninova,
наблюдател

2021.11.27 | 10:27

2
щом видях масларката в преговорния екип, повърнах! бсп окончателно потегли с космическа скорост към небитието!
наблюдател

2021.11.27 | 10:27

1
щом видях масларката в преговорния екип, повърнах! бсп окончателно потегли с космическа скорост към небитието!

Добави коментар

Водещи новини