Георги Ганев: Има консенсус държавата по-малко да пречи на бизнеса

  • 26 ноември 2021 13:56

  • 852
  • 3
Георги Ганев: Има консенсус държавата по-малко да пречи на бизнеса
© Булфото

"Това, което беше консенсусно в групата, е, независимо дали ще го разглеждаме като повече, или по-малко държава, то да пречи по-малко на бизнеса". Това каза пред БНР икономистът Георги Ганев, част от екипа на "Демократична България" в преговорите за съставяне на коалиционно управление.

Той подчерта, че е постигнато съгласие, че, за да се свалят ограниченията върху бизнеса, свързани с пандемията, стратегически правилният подход е ускорена ваксинация и установяване на хората, които имат имунитет, без да са ваксинирани, но поради преболедуване на Covid-19:

"Лекарите ще ни кажат кога е достигнат достатъчен процент от населението, за да не бъде в огромна степен заплаха пандемията, да се отворят бизнесите. Да стигнем максимално бързо до точката, когато държавата легитимно да може да каже, че се свалят ограниченията, защото има достатъчна защита срещу заразата".

Ганев посочи, че се обсъжда много сериозна промяна във философията към държавните дружества и уточни, че общинските дружества са "друга категория проблем":

"Трябва да има набор от критерии, въз основа на които обективно да се решава има ли нужда дадено дружество да е държавно, или - не. Такъв (набор от критерии) в момента не съществува, просто се решава, че нещо непременно трябва да е държавно - и то е такова".

Четвърти ден на преговори - ще се състави ли коалиционно споразумение

Другото, което изтъкна той, е необходимостта от прозрачност на финансите на държавните дружества, каквато по закон трябва да има, но той не се изпълнява. 

"Да има набор от социални индикатори, за да се види дали дадено дружество изпълнява социалната си функция. И ако не може, трябва ли да го има това държавно дружество. За мен е безсмислено да съществуват държавни предприятия, но това е лично мое мнение и както виждам съм единствения в стаята с това мнение и е ясно защо няма да се поставя този въпрос и всички дружества ще си останат държавни. Въпросът е да работят по-добре".

Според него абсолютната публичност на преговорите за правителство не е оптималното решение.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
852 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тома

2021.11.27 | 17:38

3
Да не повярваш !?! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо се наричат българи ?
Гост

2021.11.26 | 22:44

2
По малко да пречи за да могат да крадат повече ли и да дават рушвети?
Гост

2021.11.26 | 22:44

1
По малко да пречи за да могат да крадат повече ли и да дават рушвети?

Добави коментар

Водещи новини