"Продължаваме промяната" залага на туризма с високо качество

  • 26 ноември 2021 10:08

  • 1483
  • 8
©

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на туризма на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП.

Преговорите ще води съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков като от формацията ще участват още Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов.

От "Демократична България" по темата идеите на обединението ще представят Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов.

От БСП е заявено участието на Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова, а от "Има такъв народ" са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева и Златомира Карагеоргиева.

"Демократична България" предлага да се напише нова стратегия за туризма като в нея се включи развитието на всички региони. Според обединението България трябва да успее да връща чуждите туристи отново, но не чрез евтин алкохол, а чрез преживявания, обвързани с устойчивото развитие на сектора, което означава опазване на околната среда.

Напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи, обяви Виолета Донева. В програмата на обединението не се предвижда да има концесии на плажовете и разрешаването на временни постройки по плажовете като не бе дадена алтернатива как да се поддържат плажовете.

Освен това се предлага капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Бе даден пример, че леглата в Банско надхвърлят два пъти капацитета на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над капацитета на плажовете. Не се казва какво да се прави със завареното положение.

"Демократична България" предлага още и спешни мерки заради пандемията, с които да се осигурят енергийни помощи заради поскъпването на тока и запазване на ДДС на 9% в сектора до края на пандемията.

И "Демократична България", и "Има такъв народ" предлагат да се създаде гаранционен фонд, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията, при която големи суми за предплатени ваканции и екскурзии останаха блокирани заради невъзможността на затворените туроператори и хотели да ги върнат на клиентите им.

Според "Демократична България" този фонд трябва да е на принципа на този в автомобилния сектор отколкото като държавна гаранция. За "Има такъв народ" на какъв принцип да е трябва да се обсъди с бранша като може да е чрез банкова гаранция или чрез процент от приходите на компаниите.

За разлика от обединението обаче "Има такъв народ" подкрепя да продължи подкрепата от 35 евро на турист, пристигнал в България с чартър, които се изплащат на туроператорите. От БСП предложиха дори помощта да продължи и догодина като обаче отпадне ограничението, въведено с решение на предходното Народно събрание, помощта да е валидна само ако превозвачът е българска авиокомпания.

"Продължаваме промяната" смята, че България да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги.

Илин Димитров, който е и председател на Варненската туристическа камара, посочи, че години наред се говори, че България трябва да предлага целогодишен туризъм, но реално резултат няма. Не е геройство да напълниш морските хотели през лятото, но е геройство това да стане през април, май и юни, даде пример той по темата, превърнала се в "дългогодишна дъвка" за развитие в "крилата" на летния сезон. Посочи, че едно от възможните решения е да има комбинирани пакети продукти.

И формацията на Кирил Петков и Асен Василев смята, че трябва да поевтинеят визите и да станат електронни, което едновременно ще ги направи по-атрактивни и ще се издават по-бързо.

За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко.

Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти. Това е едно от посланията, които Кирил Петков като студент използвал в своя презентация на туризма на родината си. Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни.

Петков разказа историята, за да покаже, че България може да няма най-красивите планини, фестивали и море или нощен живот като в Рио, но може да ги рекламира като симбиоза.

Мисля, че това ни е конкурентното предимство, а ние в момента не използваме тази симбиоза. А имаме даже и традиция със 100-те национални туристически обекта, можем да я продължим като една дестинация - сто експириънса", даде пример той.

Подчерта, че е важно да се преосмисли подхода към представянето на сектора като даде пример с идеята да може при ползване на теснолинейката на гарите да може да се купят от сергии местни продукти.

Трябва да преосмислим как мислим за туризма в България. Той каза и за свои познати от Канада, които са дошли в България и 20 души са похарчили "колкото 100 англичанина", но са избирали по-различни забавления като например да карат кайт сърф на Корал, а не са отишли в Слънчев бряг.

Според него България трябва да "продаде невероятния си ресурс" по най-умния начин.

Любомир Попйорданов също подкрепи от името на формацията нуждата от гаранционен фонд, но подчерта, че той трябва да е за изходящия туризъм.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
1483 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Умник Гюро

2021.11.26 | 16:00

8
Нови и дърти комунисти се надлъгват за баницата. Компания им правят бивши ченгета от Държавна Сигурност, руските тайни служби и чалгаджии на Мултигруп. Много смрадлива е тази баница, бе ей!

2021.11.26 | 13:50

7
Докато не се прогонят мутрите от концесиите туризъм у нас няма да има
ЕЛЕКТPА

2021.11.26 | 13:13

6
Всичко това е парлама за пред лапни шараните, истинскити преговори, са в на Посрано посред нощ. Гледам и не вярвам на ушите си, и направо онемявам, като гледам новото политбюро на КОМпартия и присъдружното и ОФ, с главен секретар на блатото, Кауна Радеф. Където Мая Манолова Костинбродската се изживява като Цола Драгойчева , а в ролята на Дража Вълчева Импексовата Краднелия. Бойкикев е новия Петко Таков, а Славуца си същински Лилов. Двата харвардски плъха Макс и Мориц, се вживяват като Станко Тодоров и Пенчо Кубадински. В Блатото на Радеф, всяка крастава жаба, може да е Прецеден...

2021.11.26 | 11:49

5
само ГЕРБ другите са измамници....скоро ще разберете защо
tim

2021.11.26 | 10:25

4
kakvoto i da obsajdate dokato si imate rabota sas slugata na grob osranata ninova perespektiva niamate.
Чалгарът работи в полза на ББ и ДПС.

2021.11.26 | 10:24

3
ИТН играе цирк накрая ще направи от муха слон и ще спъне съставяне на коалиционно правителство. Или ще гласува "за" за прах в очите и след 6 месеца или една година ИТН ще снеме доверието за да печелят гласове в предсрочни избори.

2021.11.26 | 10:21

1
Продължаваме Подмяната продължават да надробяват бъркотии, но вече няма кой да чисти след тях... народът ще яде лайната!
Знаем че си драскач на ББ мафията

2021.11.26 | 10:23

2
ИТН играе цирк накрая ще направи от муха слон и ще спъне съставяне на коалиционно правителство. Или ще гласува "за" за прах в очите и след 6 месеца или една година ИТН ще снеме доверието за да печелят гласове в предсрочни избори.

Добави коментар

Водещи новини