Атанас Пеканов: Пътят към зелено бъдеще е невъзможен без широк обществен консенсус

  • 07 октомври 2021 14:23

  • 440
  • 0
Атанас Пеканов: Пътят към зелено бъдеще е невъзможен без широк обществен консенсус
© Министерски съвет

“Извънредната ситуация с климата изисква общи политики и високо ниво на координация между страните, защото никой не може да разреши тези проблеми сам”, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, по време на работна среща в рамките на Съвета на министерско ниво на страните от ОИСР в Париж, съобщиха от Министерски съвет.

България за пръв път е представена присъствено на такъв форум, включително от външния министър Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и този на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична. “Това беше важен знак, че страната ни може да бъде достойно представена на международната сцена”, коментира Пеканов.

В рамките на посещението вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, взе участие в пленарните сесии, направи изказвания в две работни групи и проведе срещи с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон, с главния икономист на ОИСР Лоранс Буун, с новия главен секретар на организацията Матиас Корман, с британския държавен министър Аманда Милинг и с европейския комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Атанас Пеканов: В Париж правим ключова стъпка към членство на България в ОИСР

“Пандемията ни донесе много нови предизвикателства, но и възможност да трансформираме икономиките си”, заяви Пеканов в рамките на дискусия за Зеления преход, водена от специалния пратеник за климата на президента на САЩ Джон Кери. Но за да се движим напред по пътя към въглеродна неутралност, подчерта Пеканов, е важно всеки гражданин да бъде приобщен към този процес: “Преходите често са трудни и гражданите с право имат своите притеснения. Те имат нужда да знаят, че преходът ще бъде справедлив. Затова решаващата част за успешния път към зелено бъдеще включва постигане на широк обществен консенсус, който да гарантира, че ще бъдат взети нужните мерки за посрещане на рисковете - за работните места, както и за специфичните региони.”

Устойчивият растеж не е възможен без равни възможности за всеки да развие и реализира своя потенциал, изтъкна Пеканов в рамките на втората работна среща, водена от Сесилия Рауз, председател на икономическия съвет към президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. Вицепремиерът подчерта, че това не е просто пожелание, а в последните години е документирано научно в рамките на мащабна промяна в икономическата наука и политика и добави: “Икономическият растеж трябва да помага на всички, да повдига всички малки лодки, а не само луксозните яхти”.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини