ДБ поиска със законопроект промяна на статута на ВСС

  • 31 август 2021 15:40

  • 561
  • 9
ДБ поиска със законопроект промяна на статута на ВСС
© Novini.bg

“Демократична България” внесе проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда промяна на статута на Висш съдебен съвет (ВСС), премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС, както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия съвет, съобщиха от пресцентъра на обединението.

Законопроектът предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. “Неприемливо е изкуствено да се разкъсва връзката между качеството на съдия, прокурор и следовател и длъжността на член на ВСС”, заявяват вносителите. 

Янаки Стоилов пита КС дали може да освободи предсрочно главния прокурор

Според тях запазването на качеството на съдии, прокурори и следователи на изборните членове на ВСС е гаранция, че съдебната власт ще осъществява своето самоуправление от независим орган, излъчван в мнозинството си от самата нея. Изтъкват, че отделянето на членовете на ВСС от пряката им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, действа демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването и води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията.

Вносителите посочват, че ВСС е административен орган на съдебната власт, който има основно кадрови функции и се състои от съдии, прокурори, следователи, “а не от някакъв особен вид „администратори” на съдебната власт”. Припомнят, че до 2007 г. изборните членове на кадровия орган продължаваха да изпълняват и другите си задължения. С изменение на закона от 2007 г. обаче се приема, че щом ВСС е постоянно действащ орган, то членовете му имат различен правен статус.

“От наложилото се след 2007 г. разбиране за последиците от статуса на ВСС като постоянно действащ по отношение на изборните му членове, свързани с дефиниране на възможността те да продължат да упражняват съответната си юридическа професия и по време на мандата, произтича опасност за независимостта на съдебната власт”, се казва в мотивите към законопроекта.  Вносителите цитират и решение № 8/15.ІХ.1994 г. на Конституционния съд, според което „Висшият съдебен съвет е постоянно съществуващ и функциониращ орган”.

Предлага се и премахването на т.нар. кариерни бонуси за главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), които бяха създадени конюнктурно от 44-ото Народно събрание. В проекта е записано, че след края на мандата им членовете на ИВСС се възстановяват на заеманата преди избора длъжност. Към момента законът предвижда възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им. Според вносителите настоящото положение създава привилегия за съответните магистрати, които получават несправедливо преимущество за кариерно израстване спрямо останалите им колеги. 

След 6 часа спорове и дебати ВСС определи за недопустимо искането за отстраняване на Иван Гешев

“Кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. Не може да бъде приета тезата, че функции по контрол върху административната дейност могат да бъдат приравнени на правораздавателна дейност, каквото на практика се получава в сега действащите текстове”, се казва в мотивите. Вносителите посочват интереса на обществото за получаване на качествено правораздаване, а не за осигуряване на възможност за кариерно развитие на съответния магистрат. 

Проектът предвижда и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия ВСС. Ако законът бъде приет от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
561 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.08.31 | 16:12

9
Виж ако е лов на вещици търсят информатори срещу гаспром

2021.08.31 | 16:08

8
И аз не съм

2021.08.31 | 16:07

7
Само си педстави колко горе крият някой ама не е гешев

2021.08.31 | 15:57

5
Всъщност обратното на магнитски защото имат длъжности различни от обичайните

2021.08.31 | 15:58

6
И самия факт го заобикалят ако е това

2021.08.31 | 15:54

3
Това отговор по магнитски ама наобратно

2021.08.31 | 15:55

4
Или самия магнитски

2021.08.31 | 15:53

2
В най голямата криза тежки pеформи доста са я зaкъсали, като хаччеха милиаpдите всичко точно беше
Лилия

2021.08.31 | 15:48

1
Леле, леле, сетиха се тъпоглавчовците от ДБ да внасят законопроекти накрая на правителството.

Добави коментар

Водещи новини