Янаки Стоилов пита КС дали може да освободи предсрочно главния прокурор

  • 04 август 2021 11:59

  • 2124
  • 13
© Колаж: Novini.bg/Булфото

Правителството реши да поиска от Конституционния съд да даде становище дали правосъдният министър може да предлага предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Това съобщи на брифинг служебният правосъден министър Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

,,Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт. Решението на Конституционния съд има само принципно значение, тъй като то ще внесе яснота за взаимодействието и правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС'', уточни Стоилов.

Той обясни, че искането е допустимо, тъй като до момента Конституционният съд не е давал становище по този въпрос. Той допълни, че именно тази част от Конституцията е предизвикала разногласия сред членовете на Висшия съдебен съвет, поради което и искането му за предсрочно отстраняване на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във беше оставено без разглеждане и счетено за недопустимо от кадровиците.

В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощия да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. Конституционният съд е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби. В този текст се казва, че министър на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Смятаме, че тук се включва и освобождаването на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, добави Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Янаки Стоилов обясни какъв трябва да е прокурорът, който ще разследва Иван Гешев

Според него подобно искане от министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава.

,,Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи на идеята за баланс и взаимен контрол между властите'', обясни Стоилов.

Правосъдният министър ще сезира и Върховния административен съд по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на Гешев.

Основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има, съгласно Закона за съдебната власт. Ако искането бъде разгледано по същество, може да отмени отказа на ВСС и да се наложи той отново да разгледа по същество случая, допълни той.

Съветът за съдебна реформа обсъди процедурата за търсене на отговорност на главния прокурор

Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия съобщи още, че на правителственото заседание е била дадена и зелена светлина за изготвяне на пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу България.

,,Предложили сме в Проекта по Плана за възстановяване и устойчивост да се предвиди отговорност на всяка една от институциите и обезщетенията да бъдат изплащани от собствения им бюджет. Това зависи от мнозинството, което ще се формира в Народното събрание, и от промените в Закона за бюджета за следващата година'', обясни той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2124 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2021.08.08 | 11:39

13
Не трябва да има недосегаеми, тогава кое ще е демокрацията. Браво на П.М.
изчерпано търпение

2021.08.04 | 14:38

12
Май наистина има нужда от народен съд,за да ви изчистим вас,творци велики,на беззаконието,разсипията,бедността,корупцията.
Божков

2021.08.04 | 14:08

11
Некадърници, какво вие направил Гешев?

2021.08.04 | 14:06

10
Жалък си Стоилов противна мижитурка!Щял да пита,срс- та на мафиотите които организират протести ,да се крие ,че се нарушавали правата им,а на военните които укриват данни,други шпионстват никой не трябва да знае нищо.А министъра ако търси нарушения да се обърне към съда, не към ВСС.Тълкува като дявола евангелието,бил уж професор.

2021.08.04 | 13:55

9
И като какъв пита??Или обещанието да стане член на КС от фатмашката квота го стимулира??

2021.08.04 | 13:38

8
Много комунизъм има в тая държава, ще се оправим след 200 години.

2021.08.04 | 13:27

7
НЕ МОЖЕ!!! лайнаки да ходи да се оплаче на арменския поп
"юристи"- ха ха ха

2021.08.04 | 13:11

5
Този юнак е професор и юрист на нивото на чашков. Елементарни, тъпи и неграмотни, само се излагат.
Така е,

2021.08.04 | 13:13

6
живеят във времената на народния съд. Никога не могат да се променят. Комунизмът е болест неизлечима.
този знае много добре

2021.08.04 | 13:00

4
че това не може да стане, само трупа точки пред оФцете

2021.08.04 | 12:37

3
Много мутри и резиденти бяха настъпани и затова янаки напира толкова срещу Гешев.

Добави коментар

Водещи новини