Янаки Стоилов: ВСС се опитаха да изнесат щита пред Гешев напред, за да не може да се повтори това действие

  • 23 юли 2021 08:41

  • 1768
  • 29
© Bulphoto/архив

„Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата”. Това заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия по повод отхвърлянето на искането му за отстраняване на главния прокурор. В четвъртък ВСС отхвърли предложението като недопустимо.

„Аз продължавам да съм убеден, че нашата Конституция съдържа средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата”, добави проф. Стоилов.

Според него опитът този въпрос да се преустанови от ВСС още във фаза на допустимост, показва, че сред мнозинството в Съвета има притеснение.

След 6 часа спорове и дебати ВСС определи за недопустимо искането за отстраняване на Иван Гешев

„Ако темата се допусне за обсъждане, би могло да се спори доколко е основателно едно или друго искане. Моите основания се съдържат в Конституцията – системно неизпълняване на задълженията и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Според мен ВСС се опитаха да изнесат щита пред главния прокурор много напред, за да не може никой след мен да повтори това действие”, каза правосъдният министър.

„Ако ние сме правова държава, то у нас не би трябвало да има недосегаеми лица. Някои силно бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост. С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга”, обясни Стоилов.

„Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени. Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията", каза още министърът на правосъдието.

Десислава Станева
1768 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
ДЕНЧЕВ

2021.07.27 | 11:05

29
ЯНАКИ СТОИЛОВ -МРЪСНО КОМУНЕ -ЛИЗАЧ "ПРОФЕСОР"ДА ПАЗИ ГОСПОД!
иван

2021.07.23 | 09:13

13
МАФИЯТА ГЕРБ СЕ ОКАЗА ПО СИЛНА ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ. ВОЕНА ДИКТАТУРА ЩЕ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И ТЯХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА КАТО ГЕРБ.ВЪВ КРАЕН СЛУЧАИ РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ ПРОМЕНИ НАЧИНА НА ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН.КОИ ДОКАРА ДЕМОКРАЦИЯТА ,ВСИЧКИ ПАРТИИНИ ЧЛЕНОВЕ ЗА ДА ОГРАБЯТ НАРОДА. ЗА НАРОДА НИКОГА Е НЯМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ А ЗАРОБВАНЕ И ОГРАБВАНЕ.

2021.07.25 | 18:01

28
ИБАН,ИБИ СИ ГНУСНАТА МАМИЦА!!!...
Ннн

2021.07.23 | 09:34

19
Бъркаш нещо тропче платено Мафията се казва мая Радев Доган и всички олигарси които ти плащат лайно нескопосано

2021.07.25 | 18:00

27
ЧРРВЕН ПЕДАЛ*****НА СЛАВИ ТЪПОТО ОЛИГОФРЕНЧЕТАТА,ВЕЧЕ СА ДЕЙСТВАЩА,РЕСПЕКТИВНО,ЛЪЖЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА КАРИКАТУРА...РОДИНАТА МИ Е ГНУСЕН РУСКИ КЕНЕФ РАЙ ЗА ЗАДУНАЙСКИТЕ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ С РУСКО САМОСЪЗНАНИЕСВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ГОНЯТ СЕВЕРОКОРЕЙСКИТЕ СВИНЕ ПО СТЪКМИСТИКА И ПУТЬОПОКЛОННИЧЕСТВОЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ СЕ ОГОЯВАТ С ТЕЛАТА НА ОПОНЕНТИТЕ СИ СПРАВКА ПРАВЕШКИЯ МАНГАЛ БЕЛЕНЕ.ЗА СВЕДЕНИЕ НА СВИНЯТА НА ГЕРГОВ АПОСТОЛА Е ПРЕДАДЕН ОТ ПРАДЯДОТО НА ЛУКАНОВ ПО УКАЗАНИЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ И ОБЕСЕН ПО НАСТОЯВАНЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ В СОФИЯ,ТЫ КАТО Е РАЗБРАЛ,ЧЕ СЪПОДВИЖНИЦИТЕ МУ ОРГАНИЗИРАТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ. "БАЮ ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ТИ И ОНАЯ ЛУДЕТИНА,БОТЬОВА,СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМРАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА,КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" ВАСИЛ ЛЕВСКИ.РУСКИЯТ ПЕДЕРАСТ ИГНАТИЕВ Е БИЛ ТОГАВА ПОСЛАНИК В ТУРЦИЯ И СЕ Е ПОЛЗВАЛ С ПРИВИЛЕГИЯТА НА ВЕЛИК ВЕЗИР=НА ПРЕМИЕР. СЪС СВОЙ АГЕНТИ-РУСКИ ПОДЛОГИ РАЗРУШАВА ОРГАНИЗИРАНАТА СЪПРОТИВА И ПО КЪСНО ПРОВАЛЯ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА ДА МОЖЕ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДА ЗАМЕНИ ТУРСКОТО С РУСКО РОБСТВО,КОЕТО Е "ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ"ХА,ХА,ХА...СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО БОРИСОВ ПОДГОНИ РУСКИ ШПИОНИ И РУСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ДИВЕРСАНТИ И ПУТЬО ПРАТИ КГБ СПЕЦИАЛИСТА ПО ПРЕВРАТИ МУТРАФОНОВА ДА ВЪЗСТАНОВИ НА СТО ПРОЦЕНТА РУСКОТО РОБСТВО В ПРЕЗРЯНАТА ЛАЙНЯНА ЗАДУНАЙКА И ВЕЧЕ СМЕ СЛАЙНЯНИ И ПРЕЗРЯНИ КАТО РУСКИТЕ ГНУСНИ КАНИБАЛИ... ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: "НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) ,КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ТОЛКОВА,КОЛКОТО РУСИЯ".ТУРЦИТЕ И ТЕ ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИЯ ПУТЬОВ ГЪЗ,НАЛИ ГИ ТУРИ НА ВЛАСТ ДА МУ СЛИЖАТ..КОЙ Е ПО КРАДЛИВ,МАСЛАРОВА ИЛИ ОВЧАРОВ? НЕ ВИ ПИТАМ ЗА НЕКРАДЛИВ,ЩОМ И ДЕБИЛА ВЛАДИМИР ЖИВКОВ Е КРАЛ И С ГЪЗЪ СИ,А НА ДИНА МЕДИИТЕ МУ СЪБИРАХА ПОМОЩИ...В РУСКИЯ КЕНЕФ ВСИЧКО Е ЛЪЖА ИЗМАМА******СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ ТЫ КАТО ДИНА ГО Е ДОБИЛА ОТ ПИЯН РУСКИ БОТУШ,А УБИЕЦА НА ПЛОВДИВСКИ СТАЧНИЦИ ДМУТРИЙ ГО Е ПРИЗНАЛ ЗА СИН И ГО Е ОТГЛЕДАЛ С КРАДЕНИ ОТ НАС ПАРИ. ДИНА Е ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В КРЕМЪЛСКИЯ КЕНЕФ НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ.
Смях в залата :)

2021.07.24 | 09:10

26
Славчо, Мунчо, Ристьо, Маями, Бабикяни и всякакви други пионки и шарани ... А накрая печеливш е пак Доганя, Чери улете, та се не виде, а Боко е на изчакване!
Абе, Лайнаки!

2021.07.24 | 09:10

25
Кой те купи?

2021.07.23 | 17:10

24
Бунт възстание на есен да изметем червената сган ....ИТН....ИСМВ....БСП...ДПС ...ДеБъ

2021.07.23 | 17:10

23
Бунт възстание на есен да изметем червената сган ....ИТН....ИСМВ....БСП...ДПС ...ДеБъ

2021.07.23 | 17:10

22
Бунт възстание на есен да изметем червената сган ....ИТН....ИСМВ....БСП...ДПС ...ДеБъ

2021.07.23 | 17:10

21
Бунт възстание на есен да изметем червената сган ....ИТН....ИСМВ....БСП...ДПС ...ДеБъ
Вярно е,

2021.07.23 | 10:22

20
Вярно е, че е тест, дали ще клекнат да се подмазват на министъра т.е. властта или ще останат независими, както е по конституция. В стремежа си да разрушат държавата новите варвари не се спират пред нищо!

Добави коментар

Водещи новини