След 6 часа спорове и дебати ВСС определи за недопустимо искането за отстраняване на Иван Гешев

  • 22 юли 2021 16:25

  • 11646
  • 101
© Булфото

Висшият съдебен съвет решава днес дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия, след доклад от вътрешния министър Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков, главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас. За да успее искането, 17 души от ВСС трябва да гласуват "за". Пред Висшия съдебен съвет ще има и протести в подкрепа на искането.

Разпоредбите на Съдебната власт предвиждат такъв тип дискусии да са закрити, но аз искам тя да е открита, заяви Гешев по време на заседанието.

Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет заяви, че той също подкрепя искането за публично изслушване.

Служебният министър Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия заяви, че пред ВСС ще се поставят въпроси само от компетенцията им. "Изглежда някой бъркат независимост с недосегаемост, а в правовата държава недосегаемост няма! Искам прекратяване на правомощията на главния прокурор заради системни нарушения като разгласяване на данни от досъдебни производства, каза той.  И добави, че той превишава своята власт, проявява бездействие по отношение на служебните си задължения.

Министърът на правосъдието призова членовете на ВСС да вземат своето решение безпристрастно и справедливо.

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във благодари на Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия за изнесената политическа реч. "Извинявам ви се, че ви се наложи да прочетете този политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а преследва цели на изпълнителната власт. Цели се делегитимиране на ВСС и овладяване на част от съдебната система. Благодаря на своите колеги, прокурори, следователи и съдебни служители. Благодаря, защото това, което се случва е в резултата на това, че прокуратурата работи", заяви Гешев.

Според Янаки Стоилов решението на ВСС за Гешев е изпитание

По думите му са засегнати интересите на хора, които работят за чужди държави. "За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство, както и на действа зам.-министър. Това, което се случва е резултат от добрата работа на прокуратурата. Искам да поздравя колегите си и да им кажа, че се гордея, че си вършим работата и ще продължим да го правим в интерес на българските граждани", добави той.

Аз няма да си тръгна, но повече няма да се изказвам, подчерта главният прокурор.

"Функциите на главният прокурор са две - надзор и методическо ръководство. Трябва да обосновете с какви действия съм  ги нарушил.", каза Гешев.

Служебният министър прочете едно бланкетно изказване на служебния вътрешен министър - Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския.

Лъжа е, че не съм се явил пред Европейския парламент, отделно, че нямам такова задължение. Моите заместници са го направили, също така сме отговорили на поставените въпроси и писмено, каза той.

Това изложение е на господин Рашков, но то е юридическо нищо, добави Гешев.

По думите му се разкрива информация по преценка на наблюдаващия прокурор.

Що се отнася до разпространяването на данни от СРС-та, той заяви: това не са данни, а са веществени доказателства. След приобшаването им, те се обсъждат и всеки може да ги чуе, част от досъдебното производство са, според ВКС. По преценка на прокурора може да бъдат оповестени в интерес на българските граждани, категоричен бе главният прокурор.

За претърсванията в Президентството, Гешев заяви: сградата се охранява от НСО, говорено е с главния секретар на сградата. След 15 мин. разговор с търсенето лице, то ги е завело до кабинета си, където е извършено претърсването. Има ли разлика между нахлуване  и претърсване, допълни още Гешев.

Разпределението на делата се извършва от админастративния ръководител, подчерта той.

Правосъдният министър не можа да прави предложение за отстраняване на главния прокурор. Изпълнителната власт няма компетентност да оценява дейността му. Това може да се прави само от съдебната власт, заяви съдия Стефан Петров. Той предложи искането на Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия да не бъде разгледано.

Законодателен хаос – така накратко представляващият ВСС Боян Магдалинчев обобщи възможностите за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор. По думите му, законодателството не е достатъчно ясно. Той смята, че в конкретния случай трябва да се разгледа предложението на министъра на правосъдието такова, каквото е, а не да се отлага и да се дават указания на министъра на правосъдието, както предложи Цветинка Пашкунова.

"Становището трябва да бъде акт на неговата лична воля, той да е убеден и всичко, което се намира като данни и е внесено от него във ВСС трябва да бъде в резултат на неговата лична воля. Недопустимо е да се ползва чужда воля в едно санкционно производство, каквото е това", подчерта Магдалинчев.

"Направи впечатление, че днес министърът на правосъдието днес включи и други обстоятелства, които не присъстват в доклада на министър Рашков – бездействия по делото "КТБ" и по проверката с кюлчетата, както и по въпроса за Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор", добави още представляващият ВСС. По думите му, не е напълно обосновано предложението на министъра, за да се предприеме такава процедура.

Атанаска Дишева от Съдийската колегия заяви, че според нея предложението на министъра е допустимо. Друг представител на колегията - Цветинка Пашкунова, сподели мнението на Дишева, но отбеляза, че има неяснота в правната уредба, което обуславя различни мнения по въпроса.

Според Огнян Дамянов от Прокурорската колегия, в предложението на министъра няма факти, дата, място и начин на извършване на нарушение от страна на главния прокурор. Като отбеляза, че главният прокурор носи отговорност само за лични действия, а не действия на прокуратурата.

След близо 6-часово заседание Висшият съдебен съвет реши с 12 гласа "за", 8 гласа "против" да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отсраняване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Магистратите решиха да гласуват по предложение формулирано по следния начин: "Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България за отстраняване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във". 

Висшият съдебен съвет влезе в спор кой от всички въпроси да подложи на гласуване първо - дали министърът има право да внася искане за отстраняване на главния прокурор, с какви мотиви, изтекли ли са сроковете или направо да се подложи на гласуване въпросът по същество - да се отстрани ли Гешев от поста или не.

Стефан Петров предложи да се остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отсраняване на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Атанаска Дишева поиска да се подложи на гласуване първо дали министърът на правосъдието има право да инициира остраняване на главния прокурор. Спорът продължи с това дали все пак в текста, който ще бъде гласуван, трябва да бъдат записани и различните мотиви. 

За стартиране на процедурата по отстраняване на главния прокурор е необходимо 17 от членовете на ВСС да гласуват със "за“. Окончателното решение за отстраняване на главния прокурор може да бъде взето от държавния глава.

Последвайте канала на

Калина Христова
11646 101

Свързани новини

Коментари 101

Добави коментар
иван

2021.07.23 | 09:33

101
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.МАФИЯТА ГРОБ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ДО ПОСЛЕДНИЯ МАФИОТ И РАЗБОИНИК.
иван

2021.07.23 | 09:33

100
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.МАФИЯТА ГРОБ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ДО ПОСЛЕДНИЯ МАФИОТ И РАЗБОИНИК.
иван

2021.07.23 | 09:31

99
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.
иван

2021.07.23 | 09:31

98
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.
иван

2021.07.23 | 09:30

97
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.
иван

2021.07.23 | 09:30

96
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.
иван

2021.07.23 | 09:30

95
ВСИЧКИ РАЗБОИНИЦИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ТРЯБВА НЯКОИ ДА ГИ РАЗПЛЕТЕ.

2021.07.22 | 21:27

94
Браво Г-н Гешев. Ние обикновените хора сме с Вас!

2021.07.22 | 20:49

93
Браво, сега Гешев ги почвай. Първо ЗАПОЧНИ ОТ рАШКОВ И КЕНЕФИТЕ МУ
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.22 | 19:26

88
е че ceга пapлaмeнта ще зарови ВСС зaeдно с Гешев.

2021.07.22 | 20:47

92
Ха, ха, реви, радвам се на БСДЕпарски рев

Добави коментар

Водещи новини