Социалната комисия прие на първо четене актуализацията на пенсиите, предложена от служебния кабинет

  • 24 август 2021 17:53

  • 1643
  • 1
Социалната комисия прие на първо четене актуализацията на пенсиите, предложена от служебния кабинет
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, които гласуваха с "въздържали се". "За" гласуваха 13 народи представители, от подкрепа се въздържаха четиримата представители на ПГ на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

Всички народни представители заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложения от името на парламентарните групи, но на този етап е важно процедурата да тръгне.
Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. представи предложенията за промени, като посочи, че те са пакет от мерки, които целят трайно по-висок доход от пенсии както на настоящи, така и на бъдещи пенсионери. С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. Той изнесе данни, според които увеличение над 50 лева на пенсиите ще получат 1 млн. 132 хиляди души, средно около 86 лева увеличение, 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лева, средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия, заради ограничението от тавана. 

Гълъб Донев: Около 2,08 млн. пенсионери ще получат увеличение със средно от 12,5%

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите. Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Паунита Петрова от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" посочи, че партията ще предложи минималната пенсия да стане 370 лева, така тя ще е над линията на бедност от 369 лева за тази година. По думите й с предлаганата актуализация от служебното правителство най-ощетени са бедните пенсионери, тъй като те ще получат с 10 лева по-малко от сегашната добавка от 50 лева към пенсията заради кризата с Ковид. Тя отчете, че за ИТН предложението на правителството е приемливо от гледна точка на акцента върху тежестта на осигурителния стаж, затова от партията ще го подкрепят, като си запазват правото да предложат по-висока минимална пенсия.

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идаме " Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, която не е член на комисията, но гостува по темата, защото, по думите й, я намира за изключително важна, припомни, че партията вече е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход за 2018 г. и смята това за задължителна стъпка в бъдещ парламент, ако се цели справедливост и премахване на дисбаланса между старите и новите пенсии. Тя посочи, че от групата си дават сметка, че в конкретния момент предложението на служебния социален министър е възможното с оглед на ситуацията и състоянието на държавната хазна, затова от "Изправи се БГ! Ние идавме " ще подкрепят законопроекта, като ще внесат предложение за 369 лева минимална пенсия. Според Манолова достигането на дохода на възрастните хора до линията на бедност през системата на социално подпомагане изисква активно действие от страна на хората по време на пандемия, подаване на заявление и надали всички ще го направят.

Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на каза, че от ПГ ще предложат 100 лева месечно за всички пенсионери до края на пандемията, като това ще е целева помощ за пандемията. По думите й промени в пенсионния модел би трябвало да се правят от редовен, а не от служебен кабинет, защото за промените някой трябва да поеме политическата отговорност. Това е и причината депутатите от ГЕРБ- СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на да се въздържат от подкрепа на законопроекта. Сачева отбеляза, че ако до края на годината за предложенията са нужни приблизително 400 милиона лева, за следващата година ще са нужни милиард и 800 милиона лева . "Без да получим ясна тригодишна прогноза от редовен кабинет за приходите в хазната, няма как да подкрепим предложението, защото разходите са големи и може да се окаже, че през 2023 г. и 2024 г. няма да имаме пари за нищо друго, освен за пенсии ", каза Сачева.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с заяви, че парламентарната група подкрепя законопроекта с уговорката, че го прави, защото трябва да стартира процедурата. Той заяви, че е започнало наддаването за минималната пенсия, в което ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с няма да участва, защото така има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. По думите му размерът на минималната пенсия се увеличава с 13,3 на сто, а максималният се вдига много малко, като така се демотивират младите хора да участват с реални доходи в системата.

Цецка Бачкова от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" заяви, че ПГ ще подкрепи предложението на първо четене, но ще внесе предложения между двете четения. Тя отчете, че не се решават проблемите за ножицата между старите и новите пенсии, въпреки безспорното достойнство на това, че законопроектът връща основните принципи на пенсионното осигуряване. ПГ на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от също няма да участва в "наддаванията " за минималната пенсия.

Георги Гьоков от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, който е и председател на комисията, каза, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще подкрепи на първо четене актуализацията на пенсиите, защото това е стъпка в правилната посока, но увеличението само компенсира 50-те лева, а не решава разликите между старите и новите пенсии. Той отчете като грешка, че няма и намек за вдигане на максималния осигурителен доход, а не това е бил замисълът на създателите на пенсионно-осигурителната система. 

Повишението на пенсиите мина на първо четене в НС

КНСБ счита, че с коефициент 1,35 трябва да се оценяват само ефективните години осигурителен стаж, а не общия брой години. Това е валидно за случаите , когато в общия стаж има години на т.нар. превърнат стаж, т.е. стаж, който в зависимост от категорията труд е бил увеличен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти. Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им трябва да се оценяват със сегашния коефициент 1.2 , защото в противен случай ще се получи така, че хора с по-малък брой години ефективен стаж ще получат доста по-високо увеличение на пенсиите, каза Ася Гонева от синдиката.

Министър Донев посочи, че исканото увеличение на минималната пенсия до 369 лева или 370 лева ще доведе до това, че над милион и 600 хиляди пенсионери, или повече от 60 процента от пенсионерите, ще получават минимални пенсии, ще бъде изравнен приносът на пенсионерите, участието им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, защото колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се осигуряват на реални доходи. Според него не трябва да се решават проблеми на социалното подпомагане през социално -осигурителната система. "Няма стари и нови пенсии, има пенсии, отпускани за действащото тогава законодателство", каза Донев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.03 | 16:23

1
МИНИМАЛНИ ТА ,МИНИМАЛНИ ПЕНСИИ .... СТИГА НАЙ ПОСЛЕ...... ОТ 150 ЛВ. СТАВАТ 370 ЛВ. 220 ЛВ. УВЕЛИЧЕНИЕ ЗА БЛИЗО 4 ГОД.И ПОЛОВИНА.....

Добави коментар

Водещи новини