Стефан Янев: Пожарът край с. Петрово е резултат от човешка грешка

  • 04 август 2021 19:50

  • 4063
  • 18
Стефан Янев: Пожарът край с. Петрово е резултат от човешка грешка
© Булфото

Премиерът Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен свиква днес в 19 ч спешна среща в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Участие в срещата ще вземат заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския, министърът на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска, министърът на земеделието, храните и горите Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства.

Двама горски загинаха при гасене на пожар край санданското село Петрово, техен колега е с тежки изгаряния

Във фокуса на срещата ще бъде бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти.

На брифинг пред медиите след заседанието премиерът изрази съболезнования към близките на починалите служители. Той призова сънародниците ни да бъдат бдителни и да не допускат пожари.

„За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Направихме съвещанието, за да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на представителите на горските стопанства и доброволци. Тя трябва да бъдат добре организирани и инструктирани. Трябва да запазим живота на хората, които потушават пожарите“, каза той.

Янев съобщи, че е взето решение за вземане на мерки. Част от тях е сформирането на работна група, която да разсъждава за нормативна уредба, чрез която да не се допуска материални и човешки щети. Започната е система за оповестяване, която има технически проблеми. Тя би била в помощ на оптимизация и управление на процесите.

„Областните управители и кметовете на общини имат отговорност да задействат съвети за действия. Ще бъдат издадени необходимите документи“, обясни служебният премиер. Янев призова областните управители да свикат тези съвети и да се направи механизъм за контрол на изгаряне на отпадъци от растителен вид.

Той каза, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности за почистване на земеделски земи, защото практиката сочи, че сухите треви се запалват заради допир с почистващата техника.

„Това за мерките, които непосредствено се вземат и ще бъдат инструментализирани утре. В основата на всичко са мерките за безопасност. Разчитаме на здравия разум. Инструктажите са задължителни“, заяви служебният премиер.

„Европа гори заради високите температури. Моят призив към всички граждани е: бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се създават условия за пожари“, призова Янев.

Комисар Николов каза, че не може да се предсказват пожари, но може да се прогнозира къде биха възникнали. Това са централните части на България. При най-малкия риск ще се налага евакуация на хората и дори на цели населени места.

Той увери, че се работи върху предупредителна система: „Амбицирани сме да доведем до край нещата. Всеки, който има смартфон, ще може да получи съобщение“.

Теодора Александрова
4063 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
златарчанин

2021.08.04 | 19:48

1
елате в нашия град 5090,да видите какви огньове се палят, горят гуми, пластмасови шишета, пекат чушки на ламарина, варят компоти и хич не им пука,питайте секретарката на кмета, тя също с баща си гори шишета и отпадъци,изобщо тук е анархия , а полиция след 17 ч няма и да има те се познават и са с връзки
haha

2021.08.04 | 20:11

2
Щял да прави работна група която да Разсъждава... Кой Ги Избра Тия ???
Мира

2021.08.04 | 21:43

5
Радев унищожи държавата, махай се! Още пет години не мога да слушам новогодишните ти привествия.
КЗЛ

2021.08.04 | 21:40

3
Румбата Грипенов
Пукъл

2021.08.04 | 21:43

4
и тая човешка грешка най-вероятно е на Бойко Борисов.
леле, мале

2021.08.05 | 02:34

17
Бойко пали пожари и яде деца, а Слави и тошко приличат на Ален Делон!
Сандра

2021.08.04 | 21:45

6
Е сега не може да ви е виновен Бойко.ХаХа

2021.08.04 | 21:55

7
"Не познавам никого от представените министри. Хайде, може би само Гроздан Караджов. Поведението на ИТН няма нищо общо с правилата в политиката. Те не спират да ни навират всеки ден как са единствените, които нямат нищо общо с политиката. Как беше фразата, която чухме в неделя - "кой си ти бе, предлагач?" (отговорите на Слави Трифонов на актуални въпроси, които той даде пред Тошко Йорданов в живо излъчване във фейсбук страницата си - бел.ред.). Моля? Научете се да се държите уважително или не търсете подкрепа за нещо, което не се знае какво точно ще прави", категорична бе Татяна Дончева.

2021.08.04 | 22:16

8
Янев, защо в жегите вечер мирише на химикали и изгоряло без да има пожари наоколо? С какво ръсят хората вечер? Вашето правителство пази ли народа или спи?

2021.08.04 | 22:45

10
Янев моралиста кажи за синъти дъщиряти каде работят,мафиотб

2021.08.04 | 22:20

9
Ще разсъждават от утре до вдруги ден.Остава да измислят нещо,мейби!А лудия Рашков защо не е на място където се гасят пожарите ,а се крие на сянка в резиденцията си?Ангажирал още полицаи да гонят бабите и дядовците ,че и след изборите.Алоу нали отговаряш за безопастността ,бе ?Що не си на пострадалите?

2021.08.04 | 22:45

11
Янев моралиста кажи за синъти дъщиряти каде работят,мафиотб
Абе

2021.08.04 | 23:12

12
Този дрисък в носа ли си бърка? Да беше отишъл на място да помага ...
Факт

2021.08.04 | 23:13

13
На фърчилото му изтръпват зъбите от мисълта че президентските избори ще се организират без Чашков! Не му пука за пожарите!

2021.08.04 | 23:15

14
СМЪРТ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА НАДЕНИЦИ ! ТЕ НИ ТРОВЯТ СМЪРТ ЗА ГАНЬО БАЛКАНСКИ СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ !

Добави коментар

Водещи новини