Светлан Стоев прие малдивския си колега Абдула Шахид

  • 28 юли 2021 18:26

  • 576
  • 0
Светлан Стоев прие малдивския си колега Абдула Шахид
©

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и малдивския му колега Абдула Шахид обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в рамките на първо посещение на външен министър на Република Малдиви у нас. Сред темите на разговорите бе и председателството на министър Шахид на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН за една година от септември 2021 г., наречено „Председателство на надеждата“.

В рамките на състоялите се пленарни разговори, водени от българска страна от заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова, бе изразена пълната подкрепа на България за приоритетите, заявени от министър Шахид в качеството му на председател на 76-ата сесия Общото събрание на ООН - управлението на кризата с Covid-19, осигуряване на ваксини, равенството на половете и борбата с климатичните промени.

„Поздравявам Ви във връзка с избирането Ви за председател на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това е оценка за Вашите големи заслуги и професионален опит“, каза Зарица Динкова, която го увери, че може да разчита на съдействието на страната ни при реализирането на приоритетите му като председател.

По време на разговорите бяха подчертани традиционно добрите отношения между България и Малдивите, обсъдени бяха и перспективите за засилване на връзките между ЕС и Малдивите в контекста на предстоящите преговори за Споразумение за партньорство и сътрудничество ЕС-Малдивите и бъдещата стратегия на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион.

В контекста на двустранните отношения българската страна изтъкната необходимостта от активизиране на двустранния политически диалог, създаване на условия за стимулиране на обмена в областта на икономиката, туризма и образованието, както и развитието на сътрудничеството в рамките на международни формати.

Делегациите обсъдиха възможността за назначаване на почетни консули на двете страни, с цел улесняване на двустранните контакти, включително на туристическите пътувания. През последните години все повече български граждани посещават Малдивите. През 2019 г. те са били над 6 000, а за периода от ноември 2020 г. до май 2021 г. - около 10 000. България също предлага отлични условия за малдивските туристи, като ключов фактор за увеличаване на туристическия поток е подобряването на транспортната свързаност чрез откриване на редовна въздушна линия между двете страни.

Министър Шахид подчерта, че страната му има интерес и от задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, като изрази надежда студенти от страната му да се обучават в България. Той сподели възхищението си от древната култура, на която е наследник България, както и от толерантността на българския народ, в която се е убедил и по време на посещението си.

Последвайте канала на

Novini.bg
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини