Светлан Стоев участва в тържествата по повод 30 г. от независимостта на Украйна

  • 24 август 2021 14:05

  • 282
  • 0
Светлан Стоев участва в тържествата по повод 30 г. от независимостта на Украйна
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има поздрави украинския си колега Дмитро Кулеба по повод 30 г. от независимостта на Украйна и участва в тържествата в Киев по повод годишнината.

В поздравителен адрес до Дмитро Кулеба външният ни министър изрази удовлетворение от отличните и приятелски отношения между България и Украйна.

„Важен елемент от тези отношения са споделените европейски и евроатлантически ценности, скрепени от културното сходство между народите на България и Украйна“, посочи министър Стоев.

Той изрази убеденост, че добрите контакти между министерствата на външните работи на двете страни и професионализмът на дипломатическите ни представители ще продължават да бъдат значим фактор за по-нататъшното успешно и градивно развитие на междудържавното ни сътрудничество.

Министър Стоев, който е на посещение в Киев по повод учредителната Среща на върха на Международната Киевска платформа, днес бе сред чуждестранните гости на тържествената церемония на площад „Независимост“, където в присъствието на президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, украинското правителство и чуждестранни официални делегации бе издигнат националният флаг на Украйна и се състоя парад с участието на военни поделения от Украйна, САЩ, Великобритания, Канада, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Чехия, Финландия, Швеция, Молдова.

Украйна провъзгласява своята независимост на 24 август 1991 г.  България, която признава независимостта на Украйна на 5 декември 1991 г., води последователна политика на подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на страната в международно признатите й граници, подкрепа на нейните европейски и евроатлантически стремежи. Присъствието в Украйна на 200-хилядна историческа българска общност,  най-голямата извън границите на България, допълнително подсилва отношенията ни и създава солидна основа за по-нататъшното им активизиране във всички области от взаимен интерес.

На 25 август министър Стоев ще бъде гост на българската общност в град Болград, Одеска област, където официално ще бъдат открити юбилейните мероприятия по случай 200-та годишнина на града.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини