Стефан Янев призова партиите за коалиционно правителство и публично споразумение

  • 28 юли 2021 10:08

  • 1772
  • 5
© Novini.bg

Искам да споделя с известна степен на задоволство, че политическите сили в парламента до голяма степен припознаха призивите за диалог, ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство. Това каза служебният министър-председателя Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Novini.bg.

Бяха възприети формулираните послания за необходимост от адекватна политика в различни обществени в сфери – както в сферата на образованието, така и по отношение на борба с корупция, по отношение на необходимостта от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, за необходимостта от спешни и адекватни мерки за борба с демографската криза в страната, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт, така че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората, заяви премиерът.

Всичко това е положително, но в същото време е необходимо да кажем, че е време от политическо говорене да се премине към политическо действие. И именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, да работят в интерес на България. Тази готовност, тяхното поведение и действие ще проличи мотивацията им и дали могат да гарантират на българските граждани, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение, посочи Янев.

"Изключително много съвпадения" между ИТН и ДБ: Приближаваме ли се към общо правителство?

Едновременно с това обаче прави впечатление и нещо, което не се възприема толкова позитивно, а именно, че в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание. Например един такъв термин е обединение, който е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата коалиция до известна степен е натоварена с негативна конотация, в частност и в българската политическа действителност в последните десетилетия, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за вземане на решения и ясни правила за носене на отговорност от политическите субекти. В този смисъл очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, в което да има ясни разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес. В този смисъл призивът ми е точно за действие в тази посока и за ангажимент всички тези политики, които се предвиждат, да бъдат в посока устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес, каза още Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1772 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.07.28 | 10:22

1
ВРЕМЕ Е ЯНЕВ ДА СИ СЪБИРА УСТАТА ЧЕ ЗАСМЪРДЯ НА НЕПРАВИ ЧОРАПИ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.07.28 | 10:51

2
Янев призовава и се надява! Чалгата, мутрите на Мая, ДеПеСе и пишман демократа Христо Иванов ТРЯБВА да направят правителство :)

2021.07.28 | 12:23

3
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
Mitaka

2021.07.28 | 13:38

4
КОЙ Е ТОЗИ яНЕВ, ЧЕ НЕ ГО ЗНАМ, АЗ ЗНАМ САМО БОРИСОВ..

2021.07.28 | 20:44

5
ФАТМАК КРАДЕВ НАРЕЖДА, ЕФРЕЙТОР ЯНЕВ ИЗПЪЛНЯВА! ОБЩАЦИТЕ И ЧИСТАЧКИТЕ В СТРАНСТВО СА ВЪВ ВЪЗТОРГ ...

Добави коментар

Водещи новини