Гледай на живо

Аматьорският футбол отново е тук - вижте всичко най-интересно преди първия кръг в "Часът на Трета лига" с гост Стефан Дамянов

Светлан Стоев: Мисията ни като дипломати е да служим на Република България и на българските граждани

  • 19 юли 2021 20:14

  • 715
  • 0
Светлан Стоев: Мисията ни като дипломати е да служим на Република България и на българските граждани
© МВнР

“Мисията ни като дипломати е да служим на Република България и на българските граждани, да защитаваме техните интереси. На българската дипломация е поверена задачата да защитава българските интереси навсякъде по света, в двустранните, многостранните отношения, в сферата на сигурността”, заяви министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има в своето поздравление по повод Деня на Българската дипломатическа служба на тържествен прием в резиденция „Бояна“.

Той благодари на всички служители на МВнР за всеотдайната работа във време на предизвикателства, включително свързани с пандемията от коронавирус.

“Често дипломацията се дефинира като изкуство за достигане на възможното, но днес не е така. В днешната сложна международна обстановка на дипломацията ѝ се налага да влиза и в невъзможни ситуации, за да  достигне и невъзможното”, каза министър Стоев.

Той благодари и на всички предишни ръководства на МВнР, допринесли да направят българската дипломатическа служба по млада, по-дипломатична, по-съвременна.

“Нека не забравяме, че най-важният и най-ценен капитал - това е човешкият ресурс. На всички служители на МВнР и дипломатическите ни представителства - поклон за труда ви, чрез който ежедневно представяте България на световната карта и показвате, че сте истински дипломати”, заяви външният ни министър.

Той подчерта присъствието на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на тържественото събитие като още едно доказателства за отдадената работа на българската дипломатическа служба.

В приветствието си към служителите на МВнР президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на заяви, че работата на дипломатите става все по-трудна и все по-важна на фона на промените във всички аспекти, касаещи политическия, обществения, културния живот.

Гости на събитието бяха също вицепрезидентът на Република България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, министър-председателят Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, министри, бивши ръководители на министерството, евродепутати, представители на дипломатическия корпус в България, ръководството на Асоциацията на почетните консули в България и др.

На 19 юли 1879 г. княз Александър Батенберг назначава с указ първите български дипломатически представители в чужбина – в три съседни на България държави – Турция, Румъния и Сърбия. 142 години по-късно България има над 100 дипломатически и консулски представителства по света и постоянни представителства пред международни организации, както и над 90 нещатни почетни консули.

 

Борислава Борисова
715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини