Министър Светлан Стоев прие посланика на Швеция

  • 13 юли 2021 13:07

  • 545
  • 0
Министър Светлан Стоев прие посланика на Швеция
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланика на Швеция в България със седалище в Стокхолм Катарина Рангнит. 

Потенциалът за развитие на отношенията между двете страни е много голям, отбеляза министър Стоев, който от 2012 г. до 2016 г. бе посланик на България в Швеция.  

Президентът: България очаква стратегически инвестиции от Германия в сфери с висока добавена стойност

България и Швеция имат традиционни отношения, основани на приятелство и взаимно доверие. Стокообменът между двете страни през 2020 г. възлиза на 431.6 млн. евро. Сред възможностите за развитие на двустранните връзки е и туризмът, като министър Стоев изрази надежда да види повече шведски туристи по нашето Черноморие.

В хода на разговора посланикът на Швеция отправи поздравления за българското председателство на Инициативата „Три морета“, приключило миналата седмица със Среща на върха в София и бизнес-форум.

„Това бе успешно председателство с много ясни перспективи за сътрудничество и свързване на Северна с Южна Европа“, заяви министър Стоев, като  открои и включването на Гърция в Срещата на върха в София като гост. По неговите думи България счита, че това трябва да бъде бъдещият формат за развитие на инфраструктурата в Южна Европа, така че да обхваща не само три, но и четири морета. 

Министър Стоев увери посланик Рангнит, че българските приоритети са свързани с прехода към зелена енергия и растеж, което шведският дипломат определи и като акцент в своята работа в двустранните ни отношения.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини