Ивайло Калфин: Не очаквам 2024 г. България да стане член на еврозоната

  • 07 юли 2021 09:20

  • 1405
  • 3
Ивайло Калфин: Не очаквам 2024 г. България да стане член на еврозоната
© Булфото/архив

Не очаквам 2024 година България да стане член на еврозоната - това каза пред БНР Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш министър на социалната политика и бивш вицепремиер. 

„Тази година, общо взето, си я измислихме ние.“ Добре е да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка, коментира Калфин в предаването "Преди всички".

„Да бъдем готови, означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност.“

Валдис Домбровскис разкри кое е последното условие пред България за Еврозоната

Има план и стратегия, но в тях не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим, изтъкна Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

„Ако влизаме в еврото, за да забравим за лева - това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си - това е нещо, което си заслужава.“

Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той.

Не се плашете! Няма нищо страшно за лева, докато България е в чакалнята на Еврозона

„Имаме достатъчно време, вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите.“

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, смята още Калфин. Според него не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции.

„Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген.“

ЕП призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген

Пенсионната система трябва да се върне обратно към логиката си, подчерта Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска

„Логиката е, че пенсионното осигуряване е вид спестяване. Това не са пари, които се дават като данъците на държавата и тя ги харчи за други неща. Човек, докато работи, се осигурява, и след като спре вече да работи, когато е възрастен и няма възможност да получава доходи от труд, това негово спестяване му се връща обратно.“

Като всяко спестяване пенсията би трябвало да зависи от това колко пари сме спестили, върху каква сума сме се осигурявали и колко дълго сме го правили, уточни Калфин.

През последните години близо половината от пенсионерите получават една и съща пенсия, независимо от стажа и осигуровките и тя е под линията на бедността, подчерта бившият социален министър.

Около 5000 жени в пенсионна възраст са прехвърлили парите си от втория стълб към НОИ

Според Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска антикризисните 50 лева, които се дават като добавка към пенсиите, допълнително са объркали пенсионната система, защото е трябвало да бъдат давани като социални помощи.

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход – колко от дохода докато работим ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. По думите му в момента е под 40%, а целта е да стигне 60-70%, „така че да може да си позволи в пенсия ако не живот в охолство, поне не в мизерия“.

Според Калфин действия, каквито се предприемат от 2018 година насам лишават пенсионната система от абсолютно всякаква логика.

„За мен е важно да се приеме методът, по който пенсиите да се увеличават. Който да бъде постоянен и колкото пари има в бюджета да се отделят, да отиват по този метод, за да бъдат справедливи пенсиите. А хората с ниски пенсии трябва да получават допълнително подпомагане по линия на социалната система.“

Последвайте канала на

Novini.bg
1405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.07 | 14:31

3
На еврозоната не, но на Евразия може би да.

2021.07.07 | 11:46

1
Никой не очаква.

2021.07.07 | 14:30

2
вече

Добави коментар

Водещи новини