Софиянски: Ще подпечатаме нашата бедност, ако сега влезем в еврозоната

  • 07 юли 2021 14:31

  • 1835
  • 3
Софиянски: Ще подпечатаме нашата бедност, ако сега влезем в еврозоната
© bulphoto (архив)

"Ще подпечатаме нашата бедност, ако сега влезем в еврозоната". Това заяви пред БНР Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра, бивш служебен премиер, чието правителство прие валутния борд в България.

"Влизането ни бързо в еврозоната ще бъде грешка, ще бъде тежко засягане на интересите на обикновения български гражданин", коментира още той и изрази категорично мнение, че трябва да приемем еврото, но: "Не виждам обективна възможност приемането на еврото да стане по-рано от 5-6 години".

БНБ: Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г.

Според него на страната ѝ трябват 2-3 години ръст на БВП между 6 и 10%, както е било в други държави, които в такъв момент са приели еврото: "Когато имаме силен икономически растеж и инерция на икономиката, тогава влизането ни в еврозоната ще бъде много по-леко, защото тази стабилна икономика ще стои зад българския лев".

По думите му, когато зад лева стои силна икономика, трябва да се промени благоприятно курсът на лева и страната да излезе от валутния борд. Трябва да се осигури и ръст на доходите, добави още Софиянски и уточни: "Пътя, по който България трябва да мине, е силен икономически растеж, излизане от валутния борд, постигане на по-благоприятен курс на лева и тогава те ще ни молят да влезем в еврозоната".

Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра подчерта, че датата не е факторът, който определя влизането на страна в еврозоната. "Факторът е развитието на нашата държава", каза политикът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1835 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сиси

2021.07.07 | 16:51

3
Има експерти икономисти и банкери които ще преценят ти не си от тях
Симона

2021.07.07 | 16:03

2
Софиянски говори срещу преминаване на лева в евро, защото защитава свата си беглец Божков в Дубай.
АнтиМ

2021.07.07 | 15:26

1
Софиянски говори глупости, защото беглеца в Дубай Божков иманяра , който му е сродник, ще загуби стотици милиони левове, които за дълбоко скрити за тъмни цели. При преминаването на лева в евро, тези пари ще изгорят, защото беглеца в Дубай няма как да ги обмени, тъй като не са в банка. затова Софиянски скърби.... и говори против еврото!

Добави коментар

Водещи новини