Заместник-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор

  • 23 юни 2021 16:08

  • 361
  • 2
Заместник-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор
© МП

От днес затворът в Пазарджик има обучителен център, който ще подпомага социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване. След преустройството на производствен цех в двора на затвора, модерният обучителен център разполага с осем класни стаи, кабинети, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности, като капацитетът за обучение е до 96 лишени от свобода и служители.

Средствата за преустройството и оборудването, в размер на 461 хиляди лева, са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/, по проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“.

„Благодарение на финансовата подкрепа на Кралство Норвегия чрез програма „Правосъдие“ на НФМ се изпълняват ключови проекти за подобряването на материално-техническата база на местата за лишаване от свобода и на местата за задържане, предлага се и се анализира необходимостта от извършването на законодателни промени, както и мерки за ефективното поправително въздействие на наказанието чрез образователни дейности и корекционни програми“, заяви днес при откриването заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на НФМ, чийто бенефициент е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, се предвижда в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото.

Заместник-министри на правосъдието откриха центровете за безплатни правни консултации на хора, живеещи под прага на бедност

Включени са и дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора-Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца. Сред гостите на церемонията днес в Пазарджик бяха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов, председателите на районния, окръжния и административния съдилища в Пазарджик, представители на районната прокуратура, местната изпълнителна власт.

Видеообръщение към участниците в събитието отправиха и партньорите от Норвежката корекционна служба.

Novini.bg
361 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
брей,

2021.06.23 | 17:33

1
нищо, че съм с едно висше и половина - направо ми се прииска...
ами,

2021.06.23 | 17:34

2
като ти се е приискало - поискай си!

Добави коментар

Водещи новини