Янаки Стоилов: У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

  • 19 юни 2021 10:20

  • 4751
  • 18
Янаки Стоилов: У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид
© Булфото (архив)

Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията.

Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия в предаването „Тази събота“ по БТВ.

„Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава от вътре дейността на Агенцията“, допълни той. Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, посочи той.

Директорката на Агенцията по вписванията се разделя с поста си

 „Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна", категоричен бе Стоилов. Служебният министър на правосъдието даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.  

„Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. „ин хаус“ изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, допълни Стоилов.

 „До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет“, каза той. Според Стоилов като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

„Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат“, заяви служебният правосъден министър.

Според него в предстоящия доклад на ЕК за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

Двама членове на ВСС хвърлиха оставки

 „Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото този проект започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо“, заяви той по повод оставките на двама от членовете на Съдийската колегия на ВВС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев заради проекта за реформа на съдебната карта на България.  

По думите му правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт. „Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получават резултат“, допълни Стоилов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4751 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Умник Гюро

2021.06.20 | 14:52

18
Сатанистът-комунист в поредната подривна антибългарска акция. От комунисти друго не може и да се очаква.

2021.06.19 | 19:30

17
Яна/ки, бе - питай белоглавия лешояд от къде са му имотите за 2.5 милиона лева бе. Питай за пликовете със "пури" на президента бе. тогава се изказвай.

2021.06.19 | 11:10

5
Борбата с корупцията включва и Президентството, но там гнилите ябълки ни ги предлагат като кристално чисти.Лоши са само противниците. Този филм сме го гледали повече от 45 години.
Мира

2021.06.19 | 13:51

16
Радев е нечистоплътен като човек и опитваш се да бъде политик, ама не е.

2021.06.19 | 12:55

12
Нaд 1 млн ще гласувамe за ГЕРБ и щe изметeм БСП/ ДПС и техните рожби .Има Такъв Народ..... Изправи се....Отровното Трио....АБВ....Движение 21....Демократична България.... Възраждане Миля че, избирателите и този път пак ще се консолидират около подкрепата за Герб, защото узрелия демократ-народът прави разлика между думи и свършена работа!
Мира

2021.06.19 | 13:48

15
И с джипка и без не могат да се примирят, че ГЕРБ бяха първи! Сега само компромати, докажете ги!

2021.06.19 | 13:41

14
КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ БСП! БСП СА ИЗРОДИ!
Този

2021.06.19 | 12:56

13
Никой не го е избирал. Той е от умрялата партия

2021.06.19 | 11:19

6
Лятото очаквайте новия филм от любимата ви поредица “ТИКВАКА 1,2,3”, а за огорчение на червената тиквена аудитория се очаква заснемане на новите епизоди от поредицата "Славуца цепи ТИКВЕНИЯ свинтер" "Радун разцепи ТИКВАКА с 200" и "Бай Ставри Пори ТИКВЕНИЯ анус" а завършека на поредицата ще е "Кой забремени ТИКВАКА"...приятно гледане...
Тц

2021.06.19 | 11:54

11
Чакаме новите клипчета на кака Сийка :)
Да бе Лайнаки!

2021.06.19 | 11:53

10
Ние това го знаеме, с ром и пурички :)
О,ДА !

2021.06.19 | 10:43

1
ИМА СИ И в НЕСТАНДАРТНИЯ!И кфо праим?
до червения боклук под мене

2021.06.19 | 11:51

9
чегъртай в г.ъзъ на майка си , старата бесеперска к.урва, която те е изс.рала такова тъпо и гнусно русофилистично копеле!

2021.06.19 | 11:27

7
Чегъртаме.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.06.19 | 11:49

8
Л.айнаки, твоята АНТИБЪЛГАРСКА партия БСП цялата е нестандартен вид на корупцията - такава изродщина няма и в истинската ви родина, Пияна Просия! Вие сте смрадлива, нагла и миризлива СГАН, която трябва да бъде изгорена като ненужен и отровен боклук на бунището!

Добави коментар

Водещи новини