Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Шотландия 1:1

Министър Светлан Стоев обсъди с европейските посланици приоритетни въпроси от дневния ред на ЕС

07 юни 2021 15:41

Министър Светлан Стоев обсъди с европейските посланици приоритетни въпроси от дневния ред на ЕС
©
221 3

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има обсъди с посланиците на държавите - членки на ЕС приоритетни въпроси от дневния ред на Съюза, сред които възстановяване от последствията от COVID-19,  в това число изпълнението на механизма  за възстановяване и устойчивост, околна среда и  климат, миграция, процеса на разширяване на ЕС.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани и като страна от региона ясно осъзнава, че пътят към ЕС е най-силният фактор за прехода към демократично управление“, заяви външният ни министър.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има подчерта, че позицията на България е ясна, последователна и предвидима и тя не се е променила. Той заяви, че служебното правителство се ръководи от Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. Позицията ни се радва  и на подкрепата на 85 процента от българските граждани.

„България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие. Ще продължим да работим за възстановяването на доверието“, отбеляза министър  Стоев. „Очакваме правни гаранции за спазването на Договора от 2017 г. и конструктивен отговор от Скопие за дългосрочно решение на въпроса“, допълни той.

Министър Стоев приветства приемането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС и информира, че българските власти вече издават сертификати, съвместими с европейските изисквания.

„Вярваме, че цифровият сертификат на ЕС ще улесни безопасното и свободно движение и ще допринесе за съживяването на икономиката, туризма и международната мобилност, като същевременно приемането му не бива да води до създаване на допълнителни бариери, привилегии, ограничения и дискриминация“, подчерта той.  По отношение на предложението на Европейската комисия за механизъм на ЕС за споделяне на ваксини България е силно ангажирана да предостави ваксини за страните от Западните Балкани възможно най-скоро и е в контакт с Европейската комисия по съответните процедури.

Във връзка с националния план за възстановяване и устойчивост министър Стоев подчерта, че служебното правителство оценява високо Механизма за възстановяване и устойчивост и работи активно върху адаптирането на националния план, с фокус върху проекти, ориентирани към бъдещето, които включително ще подпомогнат зеления преход и цифровата трансформация.

Околната среда и климатът бяха също сред акцентите в изказването на министър Стоев. Той подчерта, че България подкрепя и работи усилено за постигане на целта на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г. Страната ни е допринесла значително за усилията на ЕС в областта на климата, като е намалила емисиите си на парникови газове с 43,2% през 2018 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е доста над средното ниво за ЕС от 25,2%.

„Предвид постигнатото споразумение за повишаване на общата цел на ЕС за климата до 2030 г., трябва да подчертаем, че специфичните обстоятелства в нашата страна, включително социално-икономическите и стартовата ни позиция, налагат обективни ограничения на нашата амбиция“, заяви Стоев. Той уточни, че подобна амбициозна цел трябва да бъде подкрепена и от „улесняваща рамка“, която да осигури справедлив и социално балансиран преход.

Срещата на министър Стоев с посланиците на държавите - членки на ЕС у нас бе организирана от посланика на Португалия Мария Коельо Рибейро да Силва като заключително събитие на португалското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни.

Министър Стоев благодари на португалското председателство за умелите и ефективни насоки в ситуация на пандемията от COVID-19, които  направиха възможно  разпределението на 10 милиона ускорени дози ваксини в дух на солидарност.

Novini.bg
221 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tashabygxa

2021.06.08 | 05:19

3
М­­­л­­­а­­­д­­а­ ­­­м­о­­к­­р­­­а­ ­­у­­ч­­­е­­н­и­­­ч­­­к­­­а­­ ­ч­­у­к­­­а­­­ ­­ ­­W­­ ­­W­­ ­W­ ­.­­­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­1­­ ­­­7­­­ ­.­­ ­C­ ­L­ ­U­ ­­B
Erikayamsa

2021.06.08 | 05:15

2
М­­л­а­д­­а­ ­­м­­о­­к­­р­а­ ­­у­ч­­­е­­н­и­­­ч­к­а­­ ­ч­­­у­­к­­а­­­ ­ ­­­W­ ­­W­ ­­W­­ ­.­­­ ­B­ ­G­­­ ­­1­­­ ­­7­­­ ­.­­ ­C­­ ­­L­­ ­­­U­­­ ­B
Carolpmlxa

2021.06.07 | 22:38

1
М­­л­­а­­д­­­а­­­ ­­м­­­о­к­­­р­­а­ ­у­­­ч­е­­н­­и­­ч­к­­­а­­­ ­­ч­у­­­к­а­ ­­­ ­­­W­ ­W­­­ ­­W­­ ­.­­ ­­B­ ­­G­­­ ­­1­ ­7­­ ­.­­­ ­­C­ ­L­ ­­­U­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини