Светлан Стоев: Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за България

  • 27 май 2021 18:36

  • 245
  • 6
 Светлан Стоев: Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за България
© МВнР

„Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за България като страна с излаз на Черно море", това подчерта министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има по време на неформалната среща на външните министри на ЕС „Гимних“ в Лисабон в рамките на дискусия, посветена на продължаващите конфликти на изток от границите на Европейския съюз.

България приветства проактивен подход от страна на ЕС и по-активно ангажиране с търсенето на решение на конфликтите, изграждането на устойчивост и засилване на политическия диалог.

„Тясното сътрудничество с ОССЕ и създаването на стимули за разрешаване на замразените конфликти трябва да продължат. Диалогът с Москва, с оглед нейно конструктивно ангажиране в търсенето на решение на конфликтите в нашето източно съседство, следва да е част от дневния ред на отношенията ЕС-Русия“, добави още българският първи дипломат.

Срещата във формат „Гимних“ бе разделена в три работни сесии. В рамките на останалите две министрите на външните работи обсъдиха отношенията ЕС-Африка и перспективите и амбициите, които си поставя партньорството на Съюза с Индийско-тихоокеанския регион.

По време на работния обяд с  министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади министрите акцентираха върху значимата роля на Кралството за поддържане на мира и стабилността в региона, включително йорданското гостоприемство по отношение на големия брой сирийски, палестински и бежанци от други държави. Обсъдена бе неотдавнашната ескалация в израелско-палестинския конфликт и перспективите за намиране на трайно решение.

В двустранен разговор след обяда министър Стоев потвърди пред министър Сафади значението, което България отдава на отношенията си с Йордания, както и готовността на страната ни да проведе пълноценна среща по сигурността в рамките на „Процеса Акаба".

Последвайте канала на

Novini.bg
245 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Katepzbqa

2021.05.28 | 01:38

6
М­л­а­­д­­а­­ ­­­м­­о­­к­р­­­а­ ­­­у­ч­­е­­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­ч­­у­к­а­­­ ­ ­­W­­ ­­W­ ­­W­­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­­­ ­­.­ ­­­C­­­ ­­L­­ ­­U­­ ­B
Crystalumtla

2021.05.28 | 01:27

5
М­л­­­а­­д­­­а­­ ­­­м­о­­к­­р­а­­ ­­­у­ч­­е­н­и­­­ч­­к­­­а­­ ­ч­у­к­а­­ ­­ ­W­­­ ­W­­ ­­W­ ­.­­ ­B­­ ­­­G­ ­1­­­ ­­­7­­ ­.­ ­­­C­ ­­L­ ­U­­ ­­­B
Trishslfha

2021.05.28 | 01:04

4
М­­л­­а­­д­а­ ­м­­­о­­к­­р­­­а­ ­­­у­­ч­­­е­н­­и­­­ч­­­к­­­а­­­ ­ч­­­у­­­к­­а­ ­­ ­W­­ ­­W­­ ­­­W­­ ­.­ ­B­­­ ­­­G­­­ ­1­ ­­7­­ ­­.­ ­­­C­ ­­L­­­ ­U­­­ ­­­B
Някой

2021.05.27 | 19:22

3
Структурите на паралелната държава, създадени от бившата Държавна сигурност днес с помощта на Президента Радев (бивш член на БКП) завземат държавата. Повечето качени днес във властта са сътрудници на ДС. Бойко Рашков също е бивш член на БКП и то убеден. Така,че не се лъжете, че ви водят към просперитет.
Той

2021.05.27 | 19:04

2
Тече реставрация на обществено-икономическия модел, сътворен от току що преименувалата се БКП в БСП през 90-те години на миналия век. Моделът на легалните мафиотски икономически групировки, облагодетелствали червените барони. Сега на ход са някои от същите хора и техните наследници. Бойко Рашков е следовател от Тошовата милиция, разпитвал арестуваните студенти през 1990 г. с изтезание посредством липса на сън.

2021.05.27 | 18:50

1
В държавата цари хаос и беззаконие....служебното правителство не може да управлява ....руски шпионин за президент ....мутрите се връщат в Родината ни за да грабят отново .....само ГЕРБ на 11 юли

Добави коментар

Водещи новини