Какви са възможните коалиции и има ли шанс за стабилно правителство?

  • 13 април 2021 10:09

  • 1238
  • 0
Какви са възможните коалиции и има ли шанс за стабилно правителство?
© Bulgaria ON AIR

Какви са възможните коалиции и ще се състави ли стабилно правителство? Коментарът на експерта от Съвета по икономически и публични политики Михаил Кръстев и политологът Добромир Живков.

"Логично е първата политическа сила да предложи кабинет. Странна е подкрепата към втората политическа сила. Ние не знаем каква е програмата и въпреки това има такава безусловна подкрепа. Странно е, че се изразява такава подкрепа, или просто е част политическия покер", заяви Кръстев. 

Политологът Добромир Живков обясни, че Бойко Борисов е готов да състави правителство и се работи по неговия състав, но много малко вероятно е това правителство да получи подкрепа в парламента.

Кадър: Bulgaria ON AIR/ Живков

"Заявената подкрепа към "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" оформя тази голяма анти-ГЕРБ коалиция, 1/3 от депутатите ще бъдат представители на извънпарламентарната опозиция, която се формира", каза още Живков.

"Трябва да бъде възстанови диалогът, но преди това трябва да бъде възстановен дебатът, защото ако не стане, това ще доведе до нови протести", допълни Кръстев.

Експерт за сформирането на правителство: Няма да се говори за икономика и принципи, а само анти-ГЕРБ

По отношение на възможните коалиции, политологът очерта някои решения.

"Това е анти-ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в коалиция, тяхната цел е демонтиране на модела на ГЕРБ и това не включва отделни мерки по сектори. Това е политическа заявка. Аз не виждам извън мандата на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" възможност и потенциал да се формира правителство с мандат на някоя от политическите сили с по-нисък резултат", коментира Живков. 

По отношение подкрепата на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с към по-малките партии, Михаил Кръстев обясни, че такава подкрепа е форма на контрол.

Анализатор: Има вероятност за правителство около Трифонов, за да зашият шамар на Борисов

"ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с винаги ще е бъде балансьор, много е трудно да бъдат игнорирани. Така наречените партии на статуквото получават 2/3 от мандатите, което означава, че имат все още по голяма електорална подкрепа - повече, отколкото партиите, които са се обявили за категорична промяна. В дози дух всяка една подкрепа към ИМТ е някаква форма на контрол", разкри експертът от Съвета по икономически и публични политики. 

Живков предвижда по-скоро непълен мандат, от не повече от година и половина, а Михаил Кръстев обясни, че без БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в не може да бъде съставено работещо правителство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини