Шефът на кабинета на Първанов къртица на САЩ

  • 15 юни 2011 15:09

  • 1497
  • 0
Шефът на кабинета на Първанов къртица на САЩ
©

Бившият началник на Генералния щаб на армията и настоящ шеф на кабинета на президента Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, ген. Никола Колев е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната.

Тази информация излиза от грама с гриф “Секретно” от 10 януари 2003 г., озаглавена "Квадратурата на адвокатския кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия". Тя е подписана от зам.-посланик в София Родерик Мур.

В грамата, оповестена днес от сайта Биволъ, който е българският партньор на Wikileaks, е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна, което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период от време: от юни 2001 г. до декември 2004 г.

В американския дипломатически доклад става въпрос за скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главният прокурор Никола Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров - така нареченият "адвокатски кръг". Всички те са близки до "имащият лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

Според американците атаката срещу "адвокатския кръг" е част от съгласувана схема, в която по различни причини под кръстосан огън се оказват още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация. Началото на играта като че ли противопоставя "адвокатския кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против адвокатите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Николай Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но "според донесенията дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние." В скоби е отбелязано, че има непотвърдени спекулации за правни услуги оказани от Свинаров на "известната фигура от организираната престъпност" Васил Божков - Черепа, който "също е близък до Ганев и е играл роля за неговата селекция".

Панайотов, който е критикуван за "авторитарния" си управленски стил се е срещал с Черепа и другите членове на бизнес клуб "Възраждане", "за които се смята, че са свързани с групировки на организираната престъпност". Неназован депутат близък до Панайотов казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща.

Последвайте канала на

Novini.bg
1497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини