САЩ: Бойко Борисов е в обръча на Лукойл

  • 26 май 2011 07:22

  • 2414
  • 8
САЩ: Бойко Борисов е в обръча на Лукойл
©

Сайтът "Биволъ", партньор на Wikileaks, публикува в сряда вечер секретен доклад от 9 май 2006г. на бившия американски посланик Джон Байърли, който е своебразен портрет Бойко Борисов и обяснява "метеоритното издигане на ГЕРБ" в политическия живот на България.

"Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика", прогнозира тогава американският посланик. Той прави кратък анализ на кариерата на Борисов, контактите му, лични особености, публични и скрити връзки, отношението му към САЩ. Байърли отбелязва, че Борисов е "обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство".

Посланикът обръща специално внимание на отношенията между тогавашния кмет Борисов и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Според Байърли "Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на "Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Байърли дава примери за услугите, които си разменят.

Други бележки в доклада, озаглавен "Най-популярният политик в България - големи надежди, сенчести връзки" са, че "егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ" и че "неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика".

Накрая грамата завършва с извода, че "ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Документът е с е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Според "Биволъ" над тази нея са само грамите ТОП СЕКРЕТНО. С тях обаче Wikileaks не разполага.Друга особеност е, че съдържанието й е прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, което рядко се среща в масива от 978 доклада от София, твърдят от сайта.

Докладът за Борисов е разделен на няколко тематични части.

От резюмето в началото става ясно, че повод за грамата е основаното от него движение ГЕРБ, което бързо е станало най-популярната политическа сила в страната. "Борисов, който веднъж описа себе си като "най-голямото достояние на България" се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години,въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР" , пише Байърли.

Спецшиално внимание е отделено на многкратните му уверения, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия

Разделът, съдържащ биографични данни за Борисов, е озаглавен "От пожарникар до "батман". Описана е
и изградената от него "ПР машина", с която спечелил подкрепа във всички възрастови и социални групи:

Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност."

Разделът "Мръсотията" е за миналото на Борисов и обвиненията, които го "свързват със
скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини". От грамата става ясно че информацията в този раздел е потвърдена от неизвестен източник SIMO, най-вероятно абревиатура.

Проверка на Биволъ в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показва, че "SIMO" се споменава само 4 пъти. "От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията", коментират от сайта.

Последвайте канала на

2414 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Чокман

2015.06.21 | 10:20

8
За всички политици по света е ясно:БОЙКО БОРИСОВ Е МАФИОТ,ТЪПАНАР,БАНДИТ,НАРКОБОС.Само за българско- то простолюдие е политик и голям държавник.ТОЙ ЩЕ ЗАТРИЕ МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ.
Чокман

2015.06.21 | 10:20

7
За всички политици по света е ясно:БОЙКО БОРИСОВ Е МАФИОТ,ТЪПАНАР,БАНДИТ,НАРКОБОС.Само за българско- то простолюдие е политик и голям държавник.ТОЙ ЩЕ ЗАТРИЕ МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ.
Чокман

2015.06.21 | 10:19

6
За всички политици по света е ясно:БОЙКО БОРИСОВ Е МАФИОТ,ТЪПАНАР,БАНДИТ,НАРКОБОС.Само за българско- то простолюдие е политик и голям държавник.ТОЙ ЩЕ ЗАТРИЕ МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ.
да да

2015.06.21 | 10:19

5
Постоянния скок на цените на горивата убедително говори за връзките му с Валентин Златев!

2015.06.21 | 10:19

4
Анализи могат да се правят всякакви, но нашите тъпунгери пак ще гласуват сляпо за БАЩИЦАТА на народа. Тъп народ сме.
pepino

2015.06.21 | 10:19

3
Що го плюете човека бре , Берлускони му се кефи а той е един от най старите в бранша и явно бате Бойко му напомня на него на маладини .
Вещ

2013.04.24 | 15:54

2
Голяяямо откритие! То те си го подариха на себе си! Няма откъде да се краде, ще става все по-ясно!
s

2013.04.24 | 15:54

1
Rapona beshe izdignat ot shepa kuklovodi i generali,koito ot svoq strana reshiha da smenqt scenariq za publikata.Likvidaraha hora kato Poli Pantev,Fatik,Samokoveca,Doktora...i dr (koito raboteha za tqh)kato po tozi nachin zabludiha uspeshno celiqt prostovat narod,che nqkakaf si pojarnikar e tragnal da se bori sreshtu prestapni lideri i grupirovki i za sajalenie uspqha !

Добави коментар

Водещи новини