Комисия по отбрана подкрепи на второ четене промени в Закона за отбраната

  • 02 март 2021 19:10

  • 1359
  • 0
Комисия по отбрана подкрепи на второ четене промени в Закона за отбраната
© bulphoto (архив)

Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се създава на основанието на съществуваща структура - бригада "Стационарна КИС". Ние имаме такива специалисти и в момента, ще разширим техния обхват на дейност, тъй като това е една от съвременните заплахи - киберзаплахите, използване на комуникационните и компютърните мрежи за атаки, за създаване на фалшиви новини. Това посочи пред журналисти заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който участва в днешното извънредно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, която подкрепи на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Правим това заради реалностите, които са в наши дни, посочи основанията за новото звено ген. Илиев.

Каракачанов: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес

Тази година го възприемам за нормално. Отговорни сме преди всичко за здравето на нашите военнослужещи и на военнослужещите от други държави, коментира ген. Илиев в отговор на въпрос как възприема критиките, че България не участва във военноморско учение в Румъния.

Преди дни стана известно решението екипажите на български кораби, подготвяни за военноморското учение "Посейдон - 21", да останат под карантина, след като при подготовката за участие в учението са установени случаи на заболели от COVID-19. Много учения бяха препланирани или отложени предвид ситуацията, коментира ген. Илиев. В реална ситуация, по думите му обаче, няма съмнения, че когато се наложи, тези хора ще изпълнят задълженията си.

Според Илиев критиките са неоснователни.

Днес в комисията бяха подкрепени промените в закона за отбраната, като разногласия предизвика единствено предложение, свързано с промени в закона за подпомагане на земеделските производители. Целта му е осигуряване на възможност на общинските съвети да могат да предоставят земи за изпълнение на инвестиционни проекти на дружества - стратегически обекти, които са от значение за националната сигурност. Предложената поправка не беше подкрепена.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини