В МО са разгледани перспективите за развитие на имотите в местността "Малка Коньовица"

  • 17 март 2021 19:53

  • 1256
  • 4
В МО са разгледани перспективите за развитие на имотите в местността "Малка Коньовица"
© bulphoto (архив)

В Министерството на отбраната /МО/ днес се състоя среща между заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, кмета на район "Красна поляна" Иван Чакъров, общинския съветник Карлос Контрера и Христо Гаджев - член на парламентарната Комисия по отбрана, относно включените в графика за разпоредителни действия имоти - частна държавна собственост, с идентификатори 68134.1101.101 и 68134.1101.102, в столичния район "Красна поляна", кв. "Суходол", местност "Малка Коньовица", съобщават от военното ведомство.

План-графикът, който се публикува всяка година на сайта на МО, предвижда разпоредителни действия през съответната година с имотите чрез тръжни процедури за продажба, безвъзмездно предоставяне на общински администрации, учредяване на отстъпено право на строеж и апорти в капитала на търговските дружества на министерството.

МО обяви 121 свободни жилища в 14 града за нуждаещи се военни

Графикът се публикува на сайта на министерството с цел публичност и прозрачност, отбелязват от ведомството, обобщавйки изясненото на срещата днес. От МО добавят, че за част от имотите в графика стартират тръжни процедури - продажби, а при проявен интерес и поискване от ведомства и общини, имоти от графика се предоставят безвъзмездно по реда на Закона за държавната собственост /ЗДС/ и правилника за неговото прилагане.

През последните 5 години по този ред са предоставени общо 17 имота, фигурирали в графиците за съответните години. А общо за периода 2016-2020 г. безвъзмездно предоставените имоти на общини, ведомства, и отнети по чл. 17, ал. 2 от ЗДС, са 95. Продадените за същия период имоти са 94, посочват от МО, и добавят извода, че продажбите не са приоритет, а първо се удовлетворяват нуждите на държавните и общинските структури.

В графика с имоти, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия за настоящата година, са включени и посочените два имота. От МО информират, че за посочените имоти никога не е започвала процедура - продажба, въпреки факта, че те не се предвиждат за първи път за разпоредителни действия. Публикувани са многократно в сайта на МО през 2012, 2013, 2014, 2015 и 2016 година.

България се отказа от закупуването на нови бойни машини за армията поради високата им цена

В този период е проявяван интерес за предоставяне на имотите от юридически лица с нестопанска цел, но впоследствие те са се отказвали. Съгласно предвижданията на Общия устройствен план на Столичната община имотите попадат в устройствена категория "зона на градски паркове и градини". Съгласно правилата и нормативите за устройство и застрояване за зоната се допуска застрояване със сгради и съоръжения за дейности, свързани с отдиха, при следните устройствени параметри - максимална плътност на застрояване 1 процента; максимален Кинт 0,06; минимална озеленена площ 85 процента.

Няма пречки при заявен интерес от страна на Столичната община и постъпило искане в МО тези два имота от графика да бъдат предоставени по съответния законов ред, посочват от военното ведомство. За целта общината трябва да представи финансова обосновка за средствата, необходими за трайно задоволяване на обществените потребности от местно значение, а МО може да изрази положително становище пред областния управител за отнемане на имотите по чл. 17, ал. 2 от ЗДС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1256 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Tiffanya22

2021.04.10 | 03:55

4
­­В­и­­ж­­т­­­е­ ­­­м­о­­­я­т­­­а­­­ ­­­т­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­­у­­­т­­к­­­а­ ­­-­­ ­­W­W­­­W­­­.­­­B­G­1­­­7­­.­­C­­L­­­U­­B­
ХХХ

2021.03.18 | 22:51

3
ПРИ КОМУНИЗМЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ИСТИНСКИ РАЙ ПОСТРОИХА СЕ НАЙ-МНОГО ПЪТИЩА БИБЛИОТЕКИ КИНА ТЕАТРИ И УЧИЛИЩА ПО УЛИЦИТЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ВИДИ ДОРИ ЕДИН ПРОСЯК ПОСТРОИ СЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ И ОЩЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ИМАМЕ ТОК ПОСТРОИ СЕ ЦЯЛОТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО СЪС ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ВСЕКИ ИМАШЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА И НЯМАШЕ ЕДИН БЕЗРАБОТЕН А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО А УБИЙЦИТЕ ЛЕЖАХА ДО ЖИВОТ ВЪВ СПОРТА БЯХМЕ ВЪВ ТОП 5 НА СВЕТЪТ А ПО СМЪРТНОСТ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 3 МИЛИОНА НЯМАШЕ ГРУПИРОВКИ И МАФИОТИ ВСЕКИ ИМАШЕ ПО 2-3 ЖИЛИЩА А ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ НОМЕР 1 ВЪВ ЕВРОПА СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО КОИТО НЕ ВЯРВА ЧЕ Е БИЛО ТАКА ДА ПОПИТА РОДИТЕЛИТЕ СИ

2021.03.18 | 13:57

2
И после " черепа" ги копува и прави милиарди печалба !!!!!
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.17 | 20:45

1
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

Добави коментар

Водещи новини