Каракачанов: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес

02 март 2021 13:28

Каракачанов: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес
© Министерство на отбраната
401 8

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изразиха удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и от армията на Великобритания. На летище „Чешнигирово“ днес, 2 март, се проведе ден за високопоставени гости, на който присъстваха още Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и представители на Министерството на отбраната.

„Това са момчета, на които ще разчитаме в първите часове на евентуален конфликт. Подготовката им е много добра, а посредством подобни съвместни учения с военнослужещи от армиите на други наши съюзнически държави тя се издига на все по-високо ниво“, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след демонстрацията на бойни способности. Той поздрави участниците в демонстрациите с думите: „Благодаря за доверието, което имаха към мен, и за старанието, което положиха. Когато един войник, без значение дали е в Силите за специални операции, Сухопътните войски, флота, авиацията, получава отношение и бъде мотивиран, той си изпълнява много добре задълженията“.

Красимир Каракачанов отличи военнослужещи и цивилни експерти за работата им по проектите за модернизация

„На момчетата от нашите специални сили много пъти съм казвал, че те винаги могат да докажат своя девиз - „Там, където другите не могат“. За тези 4 години съм наблюдавал много пъти вашите способности. Убеден съм, че ако се наложи вие първи да застанете срещу противник, ще го направите по възможно най-добрия начин. На всички участници в това съвместно учение пожелавам то да завърши успешно, пожелавам здраве (особено необходимо точно в тази ситуация на пандемия), както и успешна служба“.

Министър Каракачанов поздрави британските военнослужещи, участващи в подготовката, с думите: „Добре дошли в България на нашите британски приятели. Радвам се, че сте тук, и че с нашите Специални сили развивате умения и качества, които ще бъдат необходими, ако се наложи, за да утвърждаваме общите си интереси като европейски държави“.

Министърът на отбраната лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

На летище „Чешнегирово“ военнослужещи от СКСО направиха огнева тренировка с използване на симулационни боеприпаси, занятия по водене на огън от движение чрез преодоляване на препятствия и използване на укрития, приложиха стандартни оперативни процедури при водене на бой в затворени пространства. Съвместни българо-британски екипи направиха демонстрация по неутрализиране на терористи в сграда с използване на симулационни боеприпаси. Тези и други задачи, специфични за действията на специалните сили на различни терени и при различни условия, са отработвани в продължение на две седмици от българските и британските участници в съвместната подготовка.

Снимка: Министерство на отбраната

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че целта на съвместната българо-британска подготовка е отработване на тактически действия.

„При специалните сили успехът на една малка група в много случаи определя успеха на големите операции. Позволете ми да благодаря на тези мъже, които тренират втора седмица, и ще продължат до 5 март, затова че до този момент успешно и безаварийно водят подготовки в три различни центъра. Убеден съм, че това е в интерес на всички – да се издига на по-високо ниво подготовката на българските и британските военнослужещи, както и оперативната съвместимост и доверието и приятелството помежду им“, каза още генерал-майор Явор Матеев.

Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Роб Диксън получиха от генерал-майор Явор Матеев символичния знак на съвместната подготовка с датата и мястото на нейното провеждане.

Вижте и това видео от нашия архив:
 

Радина Лазарова
401 8

Свързани новини

Коментари (8)

Добави коментар
Lynna21

2021.04.10 | 03:57

91937
­В­и­ж­­­т­­­е­­­ ­м­­­о­­я­т­а­­­ ­т­­и­й­н­­­ ­­­п­у­­т­­к­а­ ­­­-­­ ­­W­W­W­­­.­­B­­G­1­­­7­­­.­C­­L­U­B­­­
ANTIFA

2021.03.05 | 22:26

30779
ЗАКОЛЕТЕ ПО ЕДНО КАРАКАЧАНСКО ПРАСЕ НА 4.4 2021 СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА

2021.03.02 | 17:32

26882
Каракачанов най-много направи за Бг армия.....нови оръжия, вдигнаха заплатите на обикновения войник, а не фатмаците...нови самолети, а не руските дъргели, сега ще има нови фрегати от висок клас, а не като съветските ръждясали корита
фен

2021.03.02 | 13:39

26605
Тоя палячи,да направи,НЯКОЛКО,УПРАЖНЕНИЯ,НА ЛОСТА,ТОГАЗ ДА ГОВОРИ,ЗА ВРЪЩАНЕ НА КАЗАРМАТА.

2021.03.02 | 17:30

26878
що бе Добри Джуров да не би да е могъл да направи?

2021.03.02 | 15:14

26714
П ра с е Ш о п а р единствено годен за барбекю !

2021.03.02 | 14:04

26636
Продавача на БГ паспорти сее развихрил Каракачанов.Да стане Левски и да види какви наследници вилнеят из Българската земя.Хубаво няма да видят.

2021.03.02 | 13:44

26610
Този да замине на мисията в Афганистан!

Добави коментар

Водещи новини