Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата

  • 22 януари 2021 20:27

  • 552
  • 3
Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата
© Министерство на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата по време на видеоконферентна среща на външните министри от ЕС с новоназначения специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

"Впечатлена съм от първата реч на президента Байдън, който каза: Ние ще водим не с примера за нашата сила, а със силата на нашия пример. Решението на президента Байдън САЩ да се върнат отново към Парижкото споразумение е един такъв силен пример", е заявила Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Външният ни министър е поздравила Джон Кери с назначението и е подчертала важността на лидерството и съвместните усилия на ЕС и САЩ за постигане на конкретни резултати в борбата с климатичните промени.

"Нашите съседи от страните от Западните Балкани имат 60 на сто повече въглеродни емисии от национално определените им цели. Трябва да се фокусираме като партньори и приятели и да им помогнем да постигат своите цели", е казала Захариева.

Байдън подписа първи укази като президент, отменяйки политики на Тръмп

Целта на организираната от Дания видеоконферентна среща е била да се установи диалог с новата американска администрация в контекста на амбициозните приоритети в борбата с изменението на климата на президента Байдън. Парижкото споразумение относно изменението на климата е първото всеобщо, правно задължително световно споразумение за климата. Отворено е за подпис на 22 април 2016 г. и е ратифицирано от ЕС на 5 октомври 2016 г.

Това споразумение бележи исторически пробив, като за първи път държавите поемат ангажимент за споделените действия за намаляване емисиите на парникови газове, поставяйки цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса и визия за амбициозна цел от 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните нива, посочват от МВнР.

Последвайте канала на

Novini.bg
552 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.22 | 20:36

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Пачаврата

2021.01.23 | 01:27

2
Си отива завинаги от политиката.

2021.01.23 | 05:49

3
КАТЕТО ОЧАЛАТИЯ ДУДУК .

Добави коментар

Водещи новини