Републиканци за България: Настояваме за запазване на броя на паралелките в езиковите гимназии

15 януари 2021 11:59

Републиканци за България: Настояваме за запазване на броя на паралелките в езиковите гимназии
©
412 11

ПП „Републиканци за България“ се обявява против готвените от Министерството на образованието и науката промени, които предвиждат ограничаване на броя на паралелките за интензивно изучаване на чужди езици. От изтеклата в публичното пространство информация става ясно, че МОН има намерение да намали значително броя на езиковите паралелки през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост - (Science - Technology - Engineering - Mathematics). В резултат на това се очаква езиковите паралелки в София през следващата година да бъдат с 15 по-малко.

От ПП „Републиканци за България“ смятаме, че политиката за разкриване на повече STEM паралелки е правилна, далновидна и след време ще донесе значителни ползи за цялото общество. Противопоставяме се обаче на намерението тя да бъде реализирана на цената на унищожаването на доказалия се през годините успешен модел на работа на едни от най-добрите български учебни заведения.

Цветан Цветанов: Ще бъде много интересно да се огласи договорът с "Газпром"

В тази връзка се чувстваме длъжни да напомним, че езиковите гимназии са сред най-ефективно работещите неспециализирани средни училища у нас, които доказано постигат високо качество на образователно-възпитателния процес. Те имат утвърден авторитет. Работят в тясно сътрудничество с различни институции, включително с посолствата на страните, чиито езици се изучават в тях. Възпитаниците им постигат най-високите резултати от стандартизираните външни оценявания по всички общообразователни предмети и имат отлични постижения на олимпиади, състезания и конкурси на национално и международно равнище. Учениците на езиковите гимназии традиционно постигат най-високи резултати на ДЗИ и на PISA, призови класирания на национални и международни състезания, включително в областта на STEM.

Убедени сме, че намаляването на броя на паралелките за интензивно изучаване на чужди езици в езиковите гимназии е недалновидно решение, което ще се отрази негативно на качеството на образованието в тях. Затова предлагаме:

1.    Да се запази обликът на езиковите гимназии. Това не изключва въвеждането на профили от природоматематическите и обществените дисциплини във втори гимназиален етап. Напълно е възможна „симбиоза“ между досегашната същност на езиковите гимназии и заявената потребност от по-разширено изучаване на математика, информатика и ИТ, природни науки, но без да се стига до „хибридност“.

2.    Да се запази броят на паралелките в езикови гимназии, реализиращи успешно заявения държавен план прием.

3.    Да не се разкриват паралелки с профил „Чужди езици“ в средните училища, а в училищата, изучаващи STEM науки и всички останали, с изключение на езиковите гимназии, изучаването на чужд език да бъде разширено, за да се избегне информационната натовареност на учениците.

4.    Да бъде формулирана нова регионална политика по отношение на езиковите гимназии.

5.    Да се вземат мерки за повишаване на качеството на предлаганото образование в професионалните гимназии. Целта е те да станат привлекателни за младите хора и да не се налага принудително ограничаване на приема в утвърдени, желани училища за сметка на този в нежеланите такива.

Републиканци за България: Липсата на експертни решения доведе до поредното бедствено положение

Novini.bg
412 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2021.01.15 | 12:20

124276
БРАВО РЕПУБЛИКАНЦИ! НЕ ДОПУСКАЙТЕ ВРЪЩАНЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА И ИЗОЛАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!

2021.01.15 | 12:20

124277
Това че вожда е неграмотен е прецедент а не пример който трябва да се следва.
Жан

2021.01.15 | 13:41

124358
Всички знаем за високите резултати и отличната реализация на учениците, завършили езикова гимназия.Има и нещо друго модерните, нестандартни методи, привнесени с чуждите учебници и учителите чужденци.Не трябва да има промени.
Борил

2021.01.15 | 14:15

124392
Не трябва да се допускат такива промени! Браво на Републиканци за България!
Kalser Souze

2021.01.15 | 15:10

124459
Всякакви опити за допълнително окастряне на и без това скромната ни образователна система, трябва да бъдат пресичани незабавно и на всяка цена. Тези деца са бъдещето на страната ни и не може да ги изпратим да борят живота с по десетина думи на английски...
Alex

2021.01.15 | 15:16

124464
Браво добро предложение! На този хал с образуванието само ни липсва урязване работещите системи за обучение.
BoLeto

2021.01.15 | 16:00

124502
Образованието на децата ни е от първостепенно значение. Добре е, че някой алармира за обсъжданите идеи от Министерството на образованието. Ако се приеме това предложение, то то ще рефлектира върху качеството на образованието на децата ни, все пак езиковите гимназии имат голям авторитет и доказан успех на реализирани личности.
Stan

2021.01.15 | 16:03

124504
Няма нужда едното да е за сметка на другото.
Джули

2021.01.15 | 17:44

124639
Толкова ли не можем да вземем пример от страните с добри практики, като Финландия, Франция, Испания. В които има грижа за младежта и образованието.
Шуменеца

2021.01.15 | 18:21

124693
Всяка нормална държава се стреми да създаде качествени кадри и да ги задържи! Правистелството ни нехае за образованието за учителите и т.н.

Добави коментар

Водещи новини