Републиканци за България: Липсата на експертни решения доведе до поредното бедствено положение

14 януари 2021 12:04

Републиканци за България: Липсата на експертни решения доведе до поредното бедствено положение
© Републиканци за България
356 14

В резултат на падналите количества дъжд през последните дни на територията  на страната и решенията за изпускане на водни количества от язовири, наблюдавайки семейства, които изгубиха домовете, животните и поминъка си, от Републиканци за България изчерпахме доверието, с което подходихме към компетентните органи.

Важен етап при управлението на кризи е, недопускането им. Не разбираме причините, поради които изпълнителната власт взе решение за изпускане на воден обем от язовири, в период на проливни дъждове, а не извърши това преди появата им.

Вместо язовирите да бъдат контролирано и безопасно изпуснати поне седмица преди очакваните дъждове, това се случи по време на валежите, които препълниха коритата на реките. По този начин в реките едновременно се изляха падналите количества дъжд и изпуснатата от язовирите вода.

Този пореден провал при управлението на водите от страна на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ясно демонстрира липсата на каквато и да било стратегия и политика в сектора. Подобна „политика“ за управление на водите е точно обратна на необходимата за постигане на балансирано управлението на водните потоци, както и предотвратяване на бъдещи бедствия.

Считаме за подигравка с бедстващите български граждани и появилата се публична информация, че Агенцията за социално подпомагане ще започва да приема заявления за подпомагане с 375 лв. на пострадалите от природните бедствия, в това число наводненията и следващите ги срутищни и свлачищни процеси.

При всеки проливен дъжд ситуацията се повтаря, наводнения, свлачища, затворени пътища, бедстващи семейства, а до преди няколко седмици се обясняваше на обществото за пресъхващи язовири и очакваща ни водна криза. Междувременно с падналото количество дъжд и излезлите от коритата си реки, сме свидетели и на огромни маси със смесени опасни отпадъци плаващи по речните течения и застрашаващи здравето на населението, пример за който са количествата отпадъци по течението на река Искър, достигнали стената на ВЕЦ Своге. Проблемите са ясни, видна е и пълната абдикация на отговорните институции за справянето с тях.

Подобни времена на бедствия, показват връзките в природата и грешките при планирането и реализирането на инфраструктурни проекти. Компрометирани са основни пътни участъци, залети са населени места в Софийско, Пернишко, Бургаско и Благоевградско. Река Места подкопа главния път между Банско и Гоце Делчев, а движението е ограничено в едното платно на пътя с риск за живота на преминаващите го. Подобна е и ситуацията в Искърското дефиле, където река Искър подкопа пътя в участъка срещу Гара Бов.

Този път сред гражданите на най-засегнатите райони в Югозападна, Източна и Северна България жертви нямаше, но ако не се предприемат спешни и адекватни мерки, ситуацията ще се повтори и такива може да бъдат дадени.

Населението на Република България заслужава да бъде защитено от природни бедствия и на тях трябва да бъде гарантирана адекватна защита и помощ при появата на такива.

Емил Димитров обясни защо язовирите преляха след водния ад

Заради това от ПП „Републиканци за България“ настояваме:

1. Държавата да предприеме действия по изменение на нормативната уредба, с които да гарантира, че част от дължимите данъци за движимо и недвижимо имущество, ще се разходват от общините за застраховката им. По този начин, при възникване на материални щети от  неумишлен характер или резултат от повреда, следствие на природни бедствия, всеки един български гражданин ще знае, че неговата собственост е защитена под някаква форма от държавата;

2. Държавата да предприеме постоянни действия по почистване на всички речни корита, включително от съществуваща дървесна и храстова растителност и отпадъци;

3. Държавата да съобразява всяко едно изпускане на язовир, с метеорологичната прогноза и кумулативния ефект, който ще окаже върху водните течения;

4. Държавата да се намеси и окаже помощ на бедстващите български граждани, като осигури както подслон, така и адекватна помощ за възстановяване на нанесените материални щети по домовете им.

Novini.bg
356 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Алекс

2021.01.14 | 23:01

14
Експерти не им трябват на управляващите- те си имат Бойко, който всичко може и знае!
Chihita

2021.01.14 | 17:13

13
Като не могат да се справят, ще ги махаме. Цветанов доста деен и с добри пресложения!
Borimir

2021.01.14 | 15:37

12
Явно пак природата е виновна ...
Kalser Souze

2021.01.14 | 15:31

11
Наводнения - оправдания. Суша - пак оправдания. Ни срам, ни очи. Само лапачка, кражби и безхаберие. Всички "експерти" чакат заповеди от Бойко. А той, завалията, хал хабер си няма от управление.
Жужа

2021.01.14 | 13:00

10
От години е така ,когато има наводнения има само оправдания .На практика не се прави нищо -нито се почистват речните корита,нито планирано изпускане на язовирите .Пострадалите хора получават нищожни обезщетения с които не могат да покрият щетите.Крайно време е да се престане с обясненията и да се пристъпи към сериозни мерки.
Stan

2021.01.14 | 12:52

9
Тепърва изменението на климата ще поднася неприятности. Ето защо е най-добре да се сменят управляващите. И браво на Републиканци!
Иво

2021.01.14 | 12:48

8
Абе смешници ,и вие с течащи лиги за власт.Я се скрийте,че много станахте некомпетентните с претенци да разбират от всичко.
alexievi

2021.01.14 | 12:47

7
Извинете, това ли са десните решения? 1. Държавата......, 2. Държавата ......, 3. Държавата ......., 4. Държавата .....
да напомним:

2021.01.14 | 12:29

6
Т.нар. "републиканци за България" са същите крадливи гейберасти, каквито бяха и преди Цвъки да бъде натирен от ПП ГРОБ щото Боце го беше страх от вътрешнопартиен преврат.

2021.01.14 | 12:23

5
Каква държава бе брато ! К у р а му държава ! Учете чужди езици и там в чужбина хубаво лошо по добре от Булгаристан ! Държавата е шит , хората са овче племе с робска лизаческа психика . Аз емигрирах в ЮАР 1990. За съжаление няма оправия в БГ

Добави коментар

Водещи новини