Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът на първо четене

  • 14 януари 2021 14:06

  • 866
  • 0
Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът на първо четене
© Pixabay

Да бъде премахната двойната регистрация на пчелините, реши парламентът с приетите на първо гласуване промени в Закона за пчеларството, внесени от Министерския съвет. "За" бяха 99 депутати, "против" - шестима, 25 народни представители се въздържаха.

В момента по реда на Закона за пчеларството пчелините се регистрират в кметствата, а според а Закона за ветеринарномедицинската дейност - в областните дирекции по безопасност на храните.

Във връзка с това НС прие да отпадне режимът за регистрация на пчелините и пчелните семейства от кметовете на населените места.

Предвидено е пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като остава изискването за наличие на ограда и табелка с регистрационния номер на пчелина.

Когато постоянните пчелини са разположени в урегулирани поземлени имоти, оградата следва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на хора и животни, а когато са разположени в горски територии, ограждението не следва да представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията. Изключение от изискванията за ограждение и табелки е направено за пчелини, намиращи се в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Прецизирани са текстовете, свързани с данните в регистъра на пчелните семейства на подвижно пчеларство, който се води в кметствата. Дадена е легална дефиниция на понятието "временен пчелин".

До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

Светла Бъчварова от БСП посочи нуждата от нов закон за пчеларството, който да даде възможност отрасълът да се развива и да бъде защитен. Премахването на воденето на регистър от кметствата не означава, че се премахва административната тежест, както твърдят вносителите, каза тя. Няма и ред за осъществяване на контрола върху временните пчелини, добави депутатът. От 13 хиляди пчелари в страната в момента ще останат не повече от 1000, които да се регистрират, защото повечето няма да имат финансови възможности да го направят, ако промените бъдат приети, заяви Бъчварова.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" обърна внимание, че с предлаганите поправки не се решават важни въпроси на пчеларството като нерегламентиран внос от трети държави, което подбива цените на българските медопроизводители на пазара у нас. Все пак, законопроектът като цяло е добра стъпка в правилната посока, нужни са повече усилия за по-широка възможност за развитие на сектора, ОП ще подкрепят текстовете, каза в заключение той.

Последвайте канала на

Novini.bg
866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини