До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

  • 28 ноември 2020 17:42

  • 7764
  • 2
До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ
© Pixabay

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, публикувана в днешния 101 бр. на Държавен вестник.

Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи третирания. Регистрацията и използването й е безплатно за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.

Пчеларите сами ще трябва да въвеждат GPS координатите на пчелина. Това ще става лесно с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се извършва по досегашния ред – лично, чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване и чрез новата електронна платформа. От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез Електронната платформа.

В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа, като по този начин ще се повиши ефективността на официалния контрол. Направена е промяна и в механизма за уведомяване от страна на пчеларите при установяване на подмор или признаци за отравяне на пчели. Жалбата ще се подава до директора на ОД „Земеделие“ незабавно по телефона, не по-късно от първия ден след констатираната смъртност.

Променен е и начинът на взимане на проби от пчели и растителност. Те ще се взимат от членове на комисията, която се сформира при постъпил сигнал за подмор. При наличие на пестицидни остатъци в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се извършват за сметка на БАБХ.

Последвайте канала на

Novini.bg
7764 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Понда

2020.11.30 | 12:01

2
Къдя е тази платформа бе журналисти?
Иво Пчелар

2020.11.29 | 09:51

1
А да попитам, къде е тази платформа за регистрация на БАБХ.

Добави коментар

Водещи новини