Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на среща на външните министри на Алианса на 1 и 2 декември по видеоконферентна връзка.

Първата сесия на форума се фокусира върху препоръките на експертната група по процеса на размисъл за адаптиране към променящата се среда за сигурност „НАТО2030”. Министър Захариева благодари на групата за усилията, като подчерта, че е изключително важно препоръките да се реализират по начин, който да засили солидарността и единството в Алианса.

„Необходимо е НАТО да подобри присъствието и ситуационната си осведоменост в Черноморския регион“, подчерта Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Външните министри обсъдиха още широк спектър от въпроси, свързани с предизвикателствата от Русия, последните развития в Близкия изток и Северна Африка, както и в Сахел.

Българският външен министър заяви, че съюзниците трябва да съхранят постигнатото до момента  в Афганистан, както и че България ще остане ангажирана в мисия „Решителна подкрепа“, докато  е необходимо.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на приветства напредъка в Либия и изрази очакване, че това ще послужи като основа за политическия преход. Процесът следва да е под егидата на ООН и в рамките на Берлинския процес, а НАТО трябва да продължи координацията с други международни организации на място, включително с ЕС и с новоназначения специален пратеник на ООН за Либия.

По отношение на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани българският вицепремиер подчерта ролята на НАТО за насърчаването на добросъседските отношения, борбата с дезинформацията, подкрепата на реформите и практическото взаимодействие с партньорите ни от региона. „Същевременно, от партньорите от Западните Балкани се очаква да синхронизират политиките си за сигурност с тези на Алианса“, заяви Захариева.

На втория ден от срещата министър Захариева и колегите й от НАТО обсъдиха съвместно с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел, страните-партньори от Азиатско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия, Република Корея), Финландия и Швеция, промените в глобалния баланс на силите, вследствие на нарастващото влияние на Китай. Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Китай поставя евроатлантическата общност пред множество предизвикателства, но открива и възможности за сътрудничество в сфери като контрола на въоръженията, борбата с тероризма и други.

На последната, трета сесия на форума, външните министри на НАТО обсъдиха с  колегите си от Грузия и Украйна ситуацията  в Черноморския регион. „Участието на нашите най-близки партньори днес е силно политическо послание за продължаващия ангажимент на НАТО към Грузия и Украйна“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя препотвърди българската подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на двете страни. Външният ни министър приветства примирието в Нагорни Карабах и изрази надежда то да е първа крачка към трайно решение на кризата, с посредничеството на Минската група. Видеоконферентната връзка се осъществи със съдействието на Служба „Военно разузнаване“.

Коментари

 1. 2020.12.03 | 10:25
  Хаиде да не забравяме , че ако не бяха лошите руснаци ние сега нямаше да се казвамв Иан Стоян и Петър , а наи вероятно -Мюмюн,Сургюм и Гюлсун и вазелина в аптеките щеше много да се харчи.А добрите американци през 94 година ни изпратиха като помощ един кораб с царевица и тя се оказа заразена с някаква опасна болест та се наложи да я върнем на новите ни братя.
  1. 2020.12.03 | 20:34
 2. 2020.12.03 | 07:07
  Искам да я мандръсам, та белким миряса и да не се занимава с политика,от която хал хабер си няма.
 3. 2020.12.02 | 22:29
  Абре ОВЦО ГЛЕДАЙ СИ ЖЕНСКАТА РАБОТА НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ПОЛИТИКА, ОСТАВИ ПОЛИТИКАТА ЗА УМНИТЕ ХОРА
 4. 2020.12.02 | 22:07
  Какво разбира тая платена кака от военщина и нейните безумия в които ни вкарват в така наречения Черноморски регион. Малоумни намерения да сме първа линия при атака срещу Русия. И за какво? Тотално не ни трябват такива действия.
 5. 2020.12.02 | 21:33
  Предателите продължават да се НАВЕЖДАТ пред господарите си!
 6. 2020.12.02 | 20:23
  Крайно време е да има НАТОВСКИ БАЗИ на Черно Море , за да спрат руските ПРОВОКАЦИИ на нашия бряг. Колкото по далеч от Русия толкова по--добре.
  1. 2020.12.02 | 21:24
   Цървул,кой си да заплашваш Русия бе, който е тръгнал срещу нея си е скършил вратът нещастен напикан джендър.
  2. 2020.12.02 | 21:13
   Много на време дойде Ковид-19.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет