Захариева: Пандемията от COVID-19 за пореден път показа необходимостта от солидарност

  • 27 ноември 2020 15:43

  • 355
  • 0
Захариева: Пандемията от COVID-19 за пореден път показа необходимостта от солидарност
© МВнР

„България е силно ангажирана с евросредиземноморското сътрудничество, включително с неговото регионалното измерение. Пандемията от COVID-19 за пореден път показа необходимостта от солидарност и съвместни и обединени усилия, които, убеден съм, са единственият начин за успешно преодоляване на кризата, пред която сме изправени.“ 

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към участниците в Петия регионален форум на Съюза за Средиземноморието, който бе проведен във видеоконферентен формат в рамките на 25-ата годишнина от Декларацията от Барселона, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Екатерина Захариева: България ще продължи да насърчава взаимодействието между ЕС и ЧИС

„25 години след Декларацията от Барселона, която ни обедини с обща визия и ценности за споделено пространство на мир и сигурност, икономически и социален просперитет и стремеж към насърчаване на по-доброто разбиране между хората, трябва да продължим да работим още по-активно за тяхното постигане“, каза министър Захариева.

Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в области като: енергетика, инфраструктура, образование, климатични промени, осигуряване на работни места, с приоритет младите хора, равенството между половете. Министър Захариева подчерта, че има голям потенциал и в сферите на сигурността, икономиката, здравеопазването.

Съюзът за Средиземноморието е регионална организация на страните от Средиземноморския басейн, създадена през 2008 г. Тя включва 43 държави: 27-те страни - членки на Европейския съюз, Великобритания и 15 средиземноморски страни от Близкия Изток, Северна Африка и Балканите (Албания, Алжир, Босна и Херцеговина, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Монако, Черна гора, Мароко, Палестинска автономия, Сирия, Тунис, Турция и Либия, в качеството на наблюдател. В Съюза членува и Лигата на арабските държави.

Филип Епитропов
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини