Екатерина Захариева: България ще продължи да насърчава взаимодействието между ЕС и ЧИС

  • 27 ноември 2020 14:14

  • 344
  • 0
Екатерина Захариева: България ще продължи да насърчава взаимодействието между ЕС и ЧИС
©

„България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), насочено към укрепване на сигурността и устойчивото развитие на по-широкия Черноморски регион. Убедени сме, че участието на страната ни в Организацията е важен елемент е предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите - членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

В рамките на дискусията министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите, които да направят организацията по-адаптирана към съвременните предизвикателства. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията от Ковид-19 е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията.

„Със своите приоритети румънското председателство на ЧИС остана фокусирано върху амбициозната си програма за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион“, заяви тя.

В рамките на изказването си министър Захариева подчерта, че България приветства присъединяването на Република Северна Македония към ЧИС и припомни, че то стана реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

Захариева: Горенето на българското знаме в Северна Македония е безобразие

„Това е пример за нашата последователна политика за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството в региона. Убедени сме, че заедно ще работим за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС, което ще допринесе за по-доброто справяне с общите предизвикателства, пред които сме изправени“, заяви Захариева.

Българският вицепремиер препотвърди подкрепата на България за кандидатурата на Надежда НейнскиНадежда Нейнски Надежда Нейнски започва политическата си кариера във възстановената в края на 1989 г. за поста Генерален секретар на ЧИС, като изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.

Последвайте канала на

Novini.bg
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини