Ева Майдел: Важно е да изградим доверие в технологиите

  • 27 ноември 2020 15:49

  • 402
  • 7
Ева Майдел: Важно е да изградим доверие в технологиите
© Булфото (архив)

Важно е да изградим доверие в технологиите и, за да съществува това доверие, ни трябват правилни стандарти, предпазни мерки за системите, етичен кодекс за хората, които ги конструират и ги използват. Това заяви евродепутатът Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по (ЕНП), член на комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера, по време на уебинар "Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика" с участието на евродепутати и експерти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, предаде БТА.

Трябва да имаме много надеждни системи за изкуствен интелект, гражданите не могат да видят пълния потенциал на една технология, ако ѝ нямат доверие, коментира Майдел. По думите ѝ е важно да се даде възможност на иновациите да се случват, но и да бъдем предпазени, когато има определени рискове. Майдел отбеляза, че специалната комисия има възможност да проучи и предизвикателствата, и рисковете, и възможностите, да се консултира с всички заинтересовани страни за краткосрочните и дългосрочите цели на изкуствения интелект, като накрая ще излезе с финален доклад с препоръки.

Тя подчерта, че хората решават за какви цели се използва изкуственият интелект и посочи, че той може да е изключително приобщаващ - например гласовите асистенти, които помагат на хората с увредено зрение да използват смартфоните. Затова трябва да се създаде тази рамка, за да може развитието да бъде градивно, посочи Майдел.

Евродепутатът отбеляза като приоритет това повече предприятия да имат възможност са се възползват от огромния обем от индустриални данни, за да им помогне да растат, да правят нови продукти, да оптимизират своите производства. Тя коментира още, че в България има добре развит ай ти сектор, който се ангажира да увеличава дигиталните умения на обществото, и посочи, че и в образователната система часът по компютърна грамотност не трябва да се ограничава само до това как се използват уърд и ексел, а да се разшири и до теми като какво означават данните и изкуственият интелект.

Ясмина Якимова, пресаташе в ЕП, припомни, че се очаква в началото на следващата година ЕК да представи законодателно предложение за изкуствен интелект, като подходът е ориентиран към човека и към зачитането на европейските цености и принципи. От началото на мандата на новата ЕК се говори много за цифровата трансфорация и това е един от приоритетите на ЕС, отбеляза тя. Европейският подход се основава на три основни стълба - технологии, които са от полза на европейските граждани, развиване на технологии в полза на предприятията и технологии в полза на околната среда и демокрацията. Смята се, че надеждният изкуствен интелект може да донесе много ползи и в здравното обслужване, за безопасен и чист транспорт, за по-евтина и устойчива енергия, да помогне на индустрията. Якимова отбеляза, че социалното и икономическо пространство ще бъде много променено. В същото време характеристиките на изкуствения интелект, включително оперативната непрозрачност и частично автономно поведение, водят до нови потенциални рискове, това развитие поражда етични и правни въпроси и законодателите на ЕС търсят начин да насърчат и регулират изкуствения интелект, коментира тя.

Преизбраха Ева Майдел за председател на Международното Европейско движение до 2023 г.

 

Якимова припомни, че на 20 октомври ЕП е приел три доклада, два от които законодателни, които очертават как ЕС може да регламентира изкуствения интелект, така че да се насърчат иновациите, да се наложат етични и правни стандарти и да определи правата върху интелектуалната собственост. Първият доклад се отнася до етичните принципи и правните задължения при разработването и използването на изкуствен интелект - винаги да има човешки надзор, безопасност, да се гарантира недискриминацията и избягването на предразсъдъци, защита на основни права. Вторият доклад е за носенето на отговорност при причинени вреди от изкуствен интелект, като се призовава за нова, ориентирана към бъдещето, правна рамка. Сред предложенията са операторите да бъдат лицата, които да се държат отговорни в случаи на вреди, нанесени от такива технологии, както и да има застраховка за такива технологии, които използват изкуствен интелект, за гарантиране на допълнителна защита. Третият доклад, който не е законодателен, обръща внимание на правата върху интелектуалната собственост, включително и разграничение между творби, създадени от хора с помощта на изкуствен интелект и на такива, създадени само от изкуствен интелект.

Джеймс Ийгър, старши консултант в Центъра за стратегии и услуги за оценка на въздействието, коментира възможностите и големия диапазон от възможни приложения на изкуствения интелект на различни нива. Ползите за фирмите например могат да бъдат както по отношение на ефикасността, в икономически план, по отношение на клиентите и на работниците. В макроикономически план ползите могат да се наблюдават по отношение на продуктивност, иновации, растеж, създаване на работни места. В по-голям мащаб има големи възможности в области като здравеопазване и околна среда. Той очерта и някои от предизвикателствата, свързани с използването на изкуствен интелект, като например изчезване или адаптиране на някои от професиите, както и етични и правни предизвикателства, свързани със сигурността, личния живот, прозрачност, дискриминация, отговорност и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
402 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Айде бе...

2020.11.27 | 16:11

1
А бе вие с Габриел,освен словесни клишета-друго можете ли да кажете...?!
До вечният ерген 2020 отдолу

2020.11.27 | 19:58

5
А теб те избягва всяка жена защото смърдиш на скункс, импотентен си и прост на галош! Продра дивана от тръцкане! И стига пипай умрелото гущерче- файда няма!
боковид до 2020

2020.11.27 | 16:34

2
Омъжиха се по сметка, станаха милионерки, да са ни живи и здрави гейберастките селски ку рвета - едното от Гоце Делчев, другото - от Станкето, фетаминовата столица на Балканите. Банкя акбар!
Stamatis

2020.11.27 | 16:54

3
Тази и Габриел не казаха веднъж една човешка дума. Непрекъснато си баят по техните и не им пука какво се случва наоколо!
ОЛИГОФРЕНИЯ

2020.11.27 | 19:56

4
МНОГО СИ ПРОСТ, ЗА ДА РАЗБЕРЕШ РОЛЯТА ИМ В ЕС И ДЕЙНОСТТА ИМ!
Гербеераст

2020.11.28 | 15:09

6
Да, то ако слушаме вас да сме се превър нали отдавна в гробище! Най голямо доверие имате в кеша по шкафчетата

2021.04.21 | 06:36

7
Изключително тъпа патица, която се намести в ЕП отначало заради майка си, производителката на фетамини за Тиквата, а после с това между краката. Жалка работа.

Добави коментар

Водещи новини