Парламентът прие промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража на първо четене

  • 26 ноември 2020 12:51

  • 387
  • 1
Парламентът прие промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража на първо четене
© Булфото (архив)

Парламентът прие промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража на първо четене. Промените са предложени от Красимир Ципов от ГЕРБ и група народни представители. От 84 гласували 83 депутати бяха за, а един се въздържа.

С промените се уеднаквява режимът на съдебните производства по оспорване на актове на органите по изпълнение на наказанията, се посочва в доклада на Комисията по правни въпроси. Предвижда се обжалването на актовете по същество и техния касационен контрол да се извършва пред съответните административни съдилища по местоизпълнение на наказанията. Заложено е и възлагане на касационна компетентност на тричленни съдебни състави на административните съдилища. Такива правомощия са вменени на съдилищата в производствата по Закона за административните нарушения и наказания, по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и по Изборния кодекс.

С промените ще се улесни участието на жалбоподателите в касационното производство, посочва докладът на комисията. Касационната компетентност на административните съдилища ще намали разходите по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от свобода от местата за лишаване от свобода до административния съд в същия съдебен район, а не както е досега довеждане и престой в сградата на Върховния касационен съд от местата за лишаване от свобода в цялата страна.

Парламентът прие окончателно Бюджет 2021

Предвижда се също изменение в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда възможността за претендиране на разноски в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега провеждането на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните. С тази промяна ще се осигури финансова и процесуална икономия на участниците в производствата, се посочва още в доклада на комисията.

Последвайте канала на

Novini.bg
387 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.26 | 13:01

1
ТОМА БИКОВ СПРЯ НАПАТКИТЕ НА ДПС

Добави коментар

Водещи новини