Парламентът прие промени в Закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния пазар

  • 02 декември 2020 12:18

  • 305
  • 0
 Парламентът прие промени в Закона за енергетиката, свързани с либерализацията на електроенергийния пазар
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, предложени от Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, от ГЕРБ и група народни представители. От гласувалите 101 депутати 83 бяха "за", а 18 се въздържаха.

Част от промените са насочени към продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, се посочва в доклада на Комисията по енергетика. Предвижда се производителите с обща инсталирана мощност от 500 киловата до 1 мегават да предлагат електроенергията си на свободния пазар.

Друга промяна е свързана с премахването на задължението за 5-процентна вноска върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от 1 януари 2021 година. Целта е стимулиране на производството на зелена енергия, чрез регламентиране на мерки за насърчаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници. Това е във връзка с изпълнението на ангажиментите на България като страна-членка на Европейския съюз, произтичащи от поставената цел за постигане на пълна въглеродна неутралност на ЕС до 2050 г. (т. нар. "Зелена сделка") и в частност за постигане на отредения за страната дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в общото енергийно потребление в страната.

Промените предвиждат и отпадане на сделките за закупуване на студен резерв. Това ще бъде постигнато чрез сключването на сделки на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги, а именно участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности в съответствие с разпоредбите на европейски регламент. Промените привеждат закона в съответствие с регламента, като изрично предвиждат, че операторът осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип - след проведен търг.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за индустриалните паркове

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет, посочват вносителите. Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

Таско Ерменков от БСП заяви, че групата ще се въздържи от подкрепа. По думите му докато не бъде решен въпросът с т.нар. американски централи, не може да се говори за либерализация на пазара. Ерменков заяви, че политиката на страната по отношение на студения резерв е небалансирана и непоследователна.
 

Novini.bg
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини